Puccskísérlettel vádolják a macedón ellenzék vezérét

Zoran Zajevet, a macedón ellenzék vezetőjét azzal vádolta meg szombaton a rendőrség, hogy külföldi hírszerző szolgálatokkal játszik össze a jelenlegi kormány megbuktatása érdekében.

A macedón hatóságok négy embert vádolnak puccskísérlettel – írja a Reuters a macedón belügyminisztériumra hivatkozva.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő szerint a négy gyanúsított közül az egyik a a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták vezetője. Zajev tagadja az ellene felhozott vádakat, mondván a hatóságok akadályozni próbálják őt, amiért támadja a konzervatív kormányt és annak vezetőjét Nikola Gruevszkit.

Gruevszki 2006 óta van hatalmon. Nemrég zsarolással vádolta meg Zajevet, aki az állítása szerint előrehozott választásokra próbálta rákényszeríteni a szeptemberi és novemberi egyeztetéseik során. Zajev – hangzik a miniszterelnöki vád – azt állította a megbeszéléseken, hogy információkat gyűjtött a kormány ellen, egy külföldi kém segítségével. Gruevszki szerint a szociáldemokraták vezetője nyíltan vállalta előtte, hogy külföldi hírszerzőkkel működik együtt.

A macedón államügyész megerősítette, hogy a rendőrség büntetőeljárást indított négy személy ellen, köztük a titkosszolgálatok volt vezetője és annak felesége ellen. Zajevet kivéve minden gyanúsítottat őrizetbe vettek.

Zajev és a szociáldemokraták már tavaly is bojkottálták a parlamenti munkát, azt állítva, hogy Gruevszki csalással nyerte meg a legutóbbi parlamenti választásokat. A szociáldemokraták vezetőjének bebörtönzése tovább mélyítené a politikai megosztottságot, és növekvő aggodalomra adna okot a Nyugat számára, mely egyébként is úgy érzékeli, hogy Gruevszki autoriter hatalmat gyakorol Macedóniában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.