Tinédzserek akartak robbantani Ausztráliában

Az ausztrál hatóságok őrizetbe vettek öt tizenévest, akik a gyanú szerint iszlamista stílusú merényletre készültek egy jövő heti első világháborús megemlékezésen.

A gyanúsítottak mindegyike kamasz, a legidősebb is csak 18 éves. A fiúk azt tervezték, hogy merényletet hajtanak végre Melbourne-ben a jövő héten. Az esetet felderítő akcióban kétszáz rendőr vett részt.

Az ügyben eljáró helyettes rendőrbiztos, Neil Gaughan a szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, a kiszemelt célpontok rendőrök lettek volna és a merényletet „kiélezett fegyverrel” akarták végrehajtani. Ez arra utal, hogy a fiúk kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal, bár Gaughan kerülte az „ISIS” kifejezést - írja a BBC.

A CNN cikke arról ír, hogy az öt fiatal kapcsolatban állt egy szintén tinédzser terroristával, a 18 éves Nadun Haiderrel, akit tavaly szeptemberben öltek meg egy terrorellenes akció során.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy a tervezett ünnepség a történtek ellenére sem marad el.„A terrorizmus elleni harcban a legjobb, amit tehetünk, ha folytatjuk a megszokott életünket” - mondta az kormányfő.

Ausztráliában minden évben április 25-én emlékeznek meg az első világháború ausztrál halottairól, ausztrál és új-zélandi katonák ugyanis 1915-ben ezen a napon szálltak partra a Balkánon, hogy a török erőkkel harcoljanak.

A kontinensnyi ország tavaly szeptemberben megemelte a terrorfenyegetettség szintjét, és az elmúlt hónapokban több terrorellenes akciót is végre hajtottak. Decemberben egy sydneyi kávézóban ejtett túszokat egy férfi, kettőt ölve meg közülük, feburárban pedig két férfit tartóztattak le, akik a bizonyítékok alapján merénylet végrehajtására készültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.