Meghiúsították a nigeri puccskísérletet

Több katonát, köztük két tisztet tartóztattak le a nyugat-afrikai Nigerben, mert államcsínyre készültek a kormány megdöntésére és a márciusban megválasztott elnök, Mahamadou Issoufou meggyilkolására.

A fővárosban már napok óta közszájon forogtak olyan híresztelések, hogy összeesküvést szőnek az országban, amelynek lakosai már számos puccsot megéltek azóta, hogy Niger 1960-ban elnyerte függetlenségét Franciaországtól.

Issoufou márciusban demokratikus választás révén került a legmagasabb közjogi méltóság tisztébe. A voksolást a Salou Djibo tábornok vezette katonai junta szervezte. Djibo 2010 februárjában távolította el a hatalomból a korábbi nigeri elnököt, Mamadou Tandját 10 éves országlása után. A katonai vezetésnek a tavaly októberben elfogadott új alkotmány szerint április 6-ig kellett átadnia a hatalmat egy demokratikusan megválasztott civil vezetőnek.

Issoufou elnöknek egyebek között le kell törnie a sivatagos északi országrészben, de olykor a fővárosban, Niameyben is tevékenykedő emberrabló terrorista bandákat. Az uránércben bővelkedő, de mégis rendkívül szegény ország polgári vezetésének a kiemelt célja a demokrácia megszilárdítása.

Barack Obama amerikai elnök várhatóan pénteken fogadja Issoufout három másik, a Szaharától délre fekvő frankofon ország államfőjével együtt. Az Egyesült Államok ezzel a gesztussal akarja jelezni, hogy támogatja a „fejlődő demokráciákat”.

Mahamadou Issoufou (balról a második) elefántcsontparti kollégája, Alassana Ouattara, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Esszam Saraf egyiptomi kormányfő és Barack Obama amerikai elnök társaságában a deauville-i G8-csúcson
Ivory Coast President Alassane Ouattara, Niger President Mahamadou Issoufou, United Nations Secretary-General Ban Ki-moon, Egyptian Prime Minister Essam Sharaf and U.S. President Barack Obama (L-R) walk together at the G8 Summit in Deauville, France May 27, 2011. REUTERS/Kevin Lamarque (FRANCE - Tags: BUSINESS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.