Meghirdették a Harag Napját Szaúd-Arábiában

A Facebookon szerda reggelig több mint 460-an csatlakoztak a választott vezetőket, a nőknek nagyobb szabadságot és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelő felhíváshoz. A király előre menekül.

Meghirdették a „Harag Napját" Szaúd-Arábia-szerte a Facebook közösségi portálon; szerda reggelig több mint 460-an csatlakoztak a választott vezetőket, a nőknek nagyobb szabadságot és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelő felhíváshoz. Abdullah bin Abdel-Azíz király, aki három hónap távollét után szerdán tért haza külföldi gyógykezelésről, dollármilliárdokban mérhető összeggel növelte a szociális juttatásokra fordított állami forrásokat, amivel feltehetően támogatottságának növelését és az elégedetlenség kirobbanásának megakadályozását próbálja elérni. A fekete aranyból származó busás bevételek dacára Szaúd-Arábia 10,5 százalékos munkanélküliséggel küzd, és a 18 milliós lakosságnak járó szociális juttatások jóval szerényebbek, mint a többi öböl menti olajmonarchiában.

A felhívás aláírói azt követelik, hogy emeljék 10 ezer riálra (2700 dollárra) a minimálbért, teremtsenek új munkahelyeket, állítsanak fel testületet a korrupció felszámolására, s töröljék el az igazságtalan adókat és illetékeket. Politikai téren az abszolút monarchia eltörlését, választott parlamentet, független bíróságokat, a politikai foglyok elengedését, valamint a szólás és a gyülekezés szabadságának tiszteletben tartását reklamálják. Emellett a hadsereg újjáépítését, a befolyásos és konzervatív szunnita muzulmán klérus megreformálását és a nőket sújtó jogellenes korlátozások felszámolását akarják elérni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a március 11-re meghirdetett tüntetést támogatók közül hányan élnek Szaúd-Arábiában és hányan külföldön, s hogy hányan hajlandók utcára vonulni közülük a világ legnagyobb kőolajexportáló országában. A tunéziai és egyiptomi vezetők hatalmát megdöntő tüntetéseket fiatalok szervezték a közösségi oldalak segítségével, de Szaúd-Arábiában egy közelmúltbeli internetes felhívás a teljes érdektelenségbe süllyedt, egy ember sem demonstrált Rijádban.

Abdalláh bin Abdel-Azíz király utasítást adott arra, hogy 40 milliárd riállal (10,7 milliárd dollárral) növeljék az ország fejlesztési alapjában rendelkezésre álló pénzeket, amivel csaknem megduplázódott az eredeti, 47 milliárdos alap kerete. Ebből az alapból segítenek házat vásárolni, házasodni és vállalkozást indítani a rászorulóknak. Ezenkívül a 87 éves uralkodó elrendelte, hogy emeljék 15 százalékkal a kormányzati alkalmazottak bérét, kapjanak egy évre járadékot a munkanélküli fiatalok, a külföldön tanuló diákok pedig részesüljenek ösztöndíjban.  A király ugyanakkor még egy lépést sem tett az ellenzék által követelt politikai reformok irányába, így például egy szóval sem említette, hogy kész beleegyezni önkormányzati választásokba.

Elemzők nem tartják valószínűnek, hogy Szaúd-Arábiában az egyiptomihoz vagy a tunéziaihoz hasonló lázadás robban ki, de arra figyelmeztetnek, hogy a kormánynak több erőfeszítést kell tennie a szociális problémák kezelésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.