Meghibásodott Fischer különgépe, marad a patthelyzet Brüsszelben

Nem tisztázta a Lisszaboni Szerződés prágai ratifikációját övező bizonytalan helyzetet a cseh kormányfő, aki géphibája miatt el sem tudott jönni Brüsszelbe szerdán. Videokonferencia keretében beszélt az uniós intézmények vezetőivel, akik nem lettek okosabbak. A kinevezési eljárások sora egyelőre nem kezdődhet meg.

"Nem tudunk eleget ahhoz, hogy a sürgető kinevezési eljárásokat a Lisszaboni Szerződés alapján megkezdjük" - mondta szerdán délután Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő, uniós elnök, aki találkozóra hívta Brüsszelbe Barroso bizottsági és Buzek parlamenti elnököt, hogy meghallgassák Fischer cseh kormányfő tájékoztatását a prágai ratifikációs menetrendről. Minthogy gyakorlatilag már csak Václav Klaus államfő aláírása hiányzik az okmányról. Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök az ír népszavazástól tette függővé döntését, s Buzek gyorsan le is szögezte: a varsói ratifikáció napok kérdése.

Manuel Barroso videokonferencián hallgatja Jan Ficher cseh kormányfőt, aki a meghibásodott repülőgép miatta nem tudott Brüsszelbe utazni 2009. október 7-én
European Commission President Jose Manuel Barroso (R) takes part in a news conference with Czech Republic's Prime Minister Jan Fischer (L) by conference call after a meeting in Brussels October 7, 2009. An aircraft problem prevented Fischer flying to Brussels on Wednesday for talks with European Union leaders on implementing the bloc's Lisbon reform treaty, EU and Czech officials said. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM POLITICS)

A három uniós intézmény vezetője azonban nem élvezhette Fischer társaságát, akinek gépe lerobbant, s nem tudott Brüsszelbe repülni. Videón kapcsolták, s így tartottak aztán négyen sajtóértekezletet is.

A lényeg azonban: nem derült ki semmi új. A független cseh alkotmánybíróságnak ki kell alakítania a véleményét a 17 szenátor beadványáról, hogy egyáltalán foglalkozni akar-e azzal a kérdéssel, amelyről más formában már egy éve kialakította álláspontját, azaz kimondta: a szerződés megfelel a cseh alkotmánynak. Most Fischer azt hangoztatta, a jövő héten talán többet lehet majd tudni.

Emlékeztetett rá, hogy az első félévi cseh elnökség alatt dolgozták ki az íreknek adott garanciákat, amelyek hozzájárultak a népszavazás sikeréhez. A cseh kormány és parlament a Lisszaboni Szerződés mellett áll, s az alkotmánybírósági eljárás után Klaus nyilván aláír. Így nem a ratifikáció a kérdés, csak az időpontja.

A svéd elnökségnek kevés ez az információ, így várnia kell. Amíg nem látja jobban a prágai időrendet, addig nem kezdeményezheti, hogy a Lisszaboni Szerződés alapján állapodjanak meg az unió elnökének és külügyminiszterének személyéről. Minthogy utóbbi a Bizottságnak is tagja lesz, Barroso sem láthat hozzá a testület összeállításához, a tárcák kialakításához. Ám nem várnák meg Klaus aláírását, ha végre látnák, mikor érhetnek a dolgok végére. A cseh kormányfő szerint az év végéig lezárható Prágában is az ügy. De hát ez azért elég bizonytalan előrejelzés, egyelőre.

"Ismeretlen területre tévedt az unió a cseh államfő miatt, hiszen most a Nizzai és a Lisszaboni Szerződés közötti senki földjén bolyong" - érzékeltette Reinfeldt, aki jelezte, a svéd elnökség abból indult ki, hogy január elsején életbe léphet a szerződés, programját ez a feltételezés vezérelte.

Az Európai Parlament lengyel elnöke hozzátette: pénteken Prágába megy, de nem akar nyomást gyakorolni Klausra, akivel lehet, hogy találkozik. De azért elmondja majd, mibe kerül ez a halogató taktika a másik huszonhat tagországnak, miközben a gazdasági válsággal és a klímaváltozással kellene megküzdeni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.