Meghátrált az elnök, lehet meleg katolikus professzor a prágai egyetemen

A cseh oktatásügyi miniszter személyes kérésére Milos Zeman megváltoztatta múlt heti döntését, s úgy határozott, hogy mégis kinevezi professzornak Martin C. Putnát, a prágai Károly Egyetem oktatóját.

Azzal a feltétellel, hogy a dekrétumot az eddigi hagyományoktól eltérően nem az elnök, hanem a tárcavezető adja át neki. A cseh államfő egyúttal olyan törvénymódosítást szorgalmaz, amelynek elfogadását követően az oktatásügyi miniszter és nem az államfő jogköre lesz az új professzorok kinevezése.

Zeman a múlt hét végén jelentette be, hogy az ismert irodalomtörténészt nem hajlandó kinevezni professzornak. – Tiszteletben tartom minden személy szexuális orientáltságát, de az összegyeztethetetlen az egyetemi oktató morális értékrendjével, ha az illető a „Katolikus buzik üdvözlik Bátorát!“ feliratú transzparenssel menetel a melegek és a leszbik Prague Pride rendezvényén – érvelt az elnök. Putna két éve így hergelte Ladislav Bátora volt oktatásügyi államtitkárt, aki a felvonulás betiltását követelte, a homoszexuálisokat pedig genetikailag hibás személyeknek nevezte. 

Prágai politikai elemzők szerint Zeman a napról napra erőteljesebb társadalmi felháborodás miatt hátrált meg. Vladimíra Dvoráková, a cseh akkreditációs bizottság (AK) elnöke az egyetemi autonómia súlyos megsértésének minősítette az államfő elhatározását, és konkrét magyarázatot követelt tőle, mert az érintett személy teljesítette a professzori kinevezéshez szükséges tudományos feltételeket. Több neves külföldi bohemista is tiltakozó levelet írt neki. A csehországi egyetemisták pedig felszólították azokat az oktatókat, akiknek Zeman június elején tervezte átadni a professzori kinevezéseket, hogy addig azt ne fogadják el, ameddig az elnök nem vonja vissza a határozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.