Meghátrált az FBI igazgatója

Sajnálatát fejezte ki James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója a holokauszttal kapcsolatos kijelentései miatt, hangsúlyozván, hogy Lengyelország nem felelős azokért a kegyetlenségekért, amelyeket a nácik elkövettek - közölte csütörtökön a lengyel külügyi tárca.
A lengyel külügyminisztérium közleménye szerint Comey egy saját kezűleg írt levelet küldött Lengyelország washingtoni nagykövetének, amelyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy múlt heti beszédében összekapcsolta Németország és Lengyelország felelősségét, dacára annak, hogy utóbbi a holokauszt idején náci megszállás alatt állt.

Az FBI elnöke a levélben kifejtette: „A lengyel államot semmilyen felelősség nem terheli azok miatt a kegyetlenségek miatt, amelyeket a nácik elkövettek." Az FBI elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy konkrét államokat nevezett meg, mivel az érvelése „egyetemes jellegű volt" - írta az MTI varsói tudósítójához eljuttatott közleményében a lengyel külügy. Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy Lengyelország ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

Csütörtök reggel a Gazeta Wyborcza lengyel napilap meg nem nevezett washingtoni forrásaira hivatkozva még azt közölte: Comey megfogalmazott egy bocsánatkérő levelet, de a Fehér Ház ezt az utóbbi időben megromlott izraeli-amerikai kapcsolatok védelmére hivatkozva nem hagyta jóvá. A lap szerint a fehér házi tisztségviselők attól tartottak, hogy a bocsánatkérés egyesek szerint "Izrael-ellenes" lépésnek tűnhetett volna.

Az állítólagos bocsánatkérő levélnek a lengyel lap által közölt részletében Comey azt írta volna: „A holokauszt hatmillió áldozataira emlékezve, rosszul fogalmaztam meg az akkori események kontextusának leírását. Teljességgel tudatában vagyok annak, hogy nem a lerombolt, megszállt, megigázott és terrorizált Lengyelország a bűnös."

A Gazeta Wyborczának az FBI szóvivője azt mondta: az idézett levél „nem az FBI-ban keletkezett", és „nem fejezi ki pontosan a Szövetségi Nyomozó Iroda álláspontját". Comey még szerdán sajnálatát fejezte ki állításai miatt, ugyanakkor arra a kérdésre, hogy bocsánatot kér-e az ügyben, aznap nemmel válaszolt.

Az FBI főnöke az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában múlt szerdán tartott megemlékezésen arról beszélt, az FBI minden új ügynöke számára kötelezővé teszi a múzeum látogatását, hogy lássák: "jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek". Comey a holokauszt legszörnyűbb tanulságának mondta azt, hogy az emberek „képesek lemondani az egyéni erkölcsükről, és - egy csoport hatalmának alárendelve magukat - szinte mindenbe beleegyezhetnek". Hozzátette, ezek az emberek „úgy gondolják, hogy a gyilkosok és cinkosaik Németországban, Lengyelországban, Magyarországon és olyan sok más helyen nem tettek semmi rosszat".

Comey kijelentései miatt a lengyel és a magyar külügyi tárca diplomáciai tiltakozó jegyzékeket adtak át

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.