Meghalt a vörös Napóleon

Az indokínai és a vietnami háború legendaszámba menő tábornoka, Vo Nguyen Giap 102 éves volt.

Pénteken Hanoiban elhunyt Vo Nguyen Giap volt észak-vietnami tábornok, a Franciaország vereségével végződött indokínai háború és az Egyesült Államok elleni vietnami háború legendaszámba menő tábornoka, a huszadik század egyik nagy katonai stratégiája. Giap 102 éves volt: szinte kizárólagos érdemének tartják, hogy nyolc évnyi véres gerillaharc után a vietnami erőknek sikerült megverniük a franciákat Dien Bien Phunál 1954-ben, de végig ő volt a vezérkari főnök a vietnami háború alatt, és hadsereggé szervezte az észak-vietnami önvédelmi egységeket. Ami az utóbbi háborút illeti, Giapnak kulcsjelentőségű szerepe volt abban, hogy az amerikai erők távoztak Vietnamból: ő felügyelt több nagy hadműveletet, a háborúban fordulatot hozó 1968-as Tét-offenzívát és a háborút lezáró 1975-ös Ho Si Minh-offenzívát is.

Fidel Castro 2003-ban  Vo Nguyen Giapnál. Soha nem felejtett
Cuban President Fidel Castro (L) visits Vietnamese General Vo Nguyen Giap (R) at the house of the revered Vietnamese military figure in Hanoi in this February 22, 2003 file photo. General Vo Nguyen Giap, architect of Vietnam's military victories over France and the United States, died on October 4, 2013, of natural causes, family members and a hospital source said. He was 102. REUTERS/Kham/Files (VIETNAM - Tags: POLITICS OBITUARY)

Giap 1911. augusztus 25-én született a Vietnam középső részén fekvő Kuang Binh tartományban. Már a húszas években beszállt a politikába, újságíróként dolgozott, amikor tagja lett az Indokínai Kommunista Pártnak. A harmincas években börtönre ítéltek a gyarmattartó franciák elleni megmozdulásokért. 1940-ben Kínába menekült, ahol találkozott Ho Si Minh-nel, majd visszatért, és megszervezte a gerillahadsereget a franciák elleni harcra. Később vezérkari főnöksége mellett a belügyminiszteri és 35 éven át a honvédelmi miniszteri tisztséget is betöltötte. Nyolcvanéves koráig, 1991-ig miniszterelnök-helyettes maradt. Több könyvet is írt a katonai stratégiáról. Hadvezéri képességei miatt a „vörös Napóleon” néven méltatták. Franciaország veresége az indokínai háborúban az első alkalom, hogy Ázsia valamelyik országának sikerült legyőznie egy nyugati hatalmat.

Visszavonulása után Giap Hanoiban élt, a koloniális stílusú rezidenciáján rengeteg vezetője kereste fel egy-egy közös fotó kedvéért. Bár országában a tábornok élete végéig köztiszteletben álló személyiségnek számított, az amerikaiakkal együtt harcoló dél-vietnamiak számára hosszú időn át ő maradt az első számú közellenség.

Giap százévesen még megjelent a nyilvánosság előtt: beszélni már nem tudott, de aláírt egy képeslapot, amelyen megköszönte az „elvtársak” jókívánságait. Helyi idő szerint péntek este hunyt el egy hanoi katonai kórházban, ahol az elmúlt négy évben ápolták.

Az elmúlt évtizedekben Giap támogatta a közeledést az Egyesült Államokhoz. A két ország a diplomáciai kapcsolatokat 1995-ben vette fel újra, azóta a kereskedelmi kapcsolatok is virágoznak, nem beszélve arról, hogy Washingtonban most már Kína regionális ellensúlyaként számítanak a hanoi vezetésre – írja nekrológjában az AP amerikai hírügynökség. Amikor egyszer a közeledésről kérdezték, azt mondta: „Magunk mögött tudhatjuk a múltat, de elfelejteni úgysem fogjuk soha.”

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.