Meghalt Mihail Kalasnyikov

A világ legkeresettebb kézifegyverének a tervezője kilencvennégy éves volt.

Hétfőn az udmurtföldi Izsevszkben meghalt Mihail Kalasnyikov altábornagy, a világ legkeresettebb kézifegyverének, a róla elnevezett gépkarabélynak a tervezője – jelentette az ITAR-TASSZ hírügynökség. Kilencvennégy éves volt.

Mihail Kalasnyikov 2006-ban a nevét viselő emblematikus fegyverrel. Inkább fűnyírót kellett volna – mondta erről egyszer önironikusan
Moscow, Russian FederationMikhail Kalashnikov, chief designer of Izhmash Concern, a Russian firearms producer, takes aim with the latest model of his rifle during a news conference in Moscow April 15, 2006. Kalashnikov is the designer of the AK-47 assault rifle (an acronym for "Avtomat Kalashnikov model 1947") which became operational in the Red Army in 1949. REUTERS/Sergei Karpukhin

Kalasnyikov 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban, a család 18 gyermekének az egyikeként. 1938-ban harckocsizóként belépett a Vörös Hadseregbe, három évvel később, és egy harctéri sérülésből gyógyulóban döntött úgy, hogy egyszerű, kezelhető automata lőfegyvert akar készíteni azok helyett a megbízhatatlan lőfegyverek helyett, amelyeket a Vörös Hadsereg akkor használt. Bár az 1942-ben benyújtott első tervét nem fogadták el, lehetőséget kapott a további munkára, és a fejlesztett változattal 1946-ban benevezett a szovjet fegyverkonstruktőrök vetélkedőjébe.

És nyert. A zsűri fő szempontja a megbízhatóság volt, az ő 7,62x39 mm-es lőszert használó, gázelvezetéses rendszerű gépkarabélya, az AK-47 pedig fényesen megfelelt az elvárásoknak: az elnyűhetetlenségéről híres fegyver 87 centiméter hosszú, 7,6 milliméteres, 4,3 kilogrammos, 350-400 méterig hatékony – de 1200 méterig tud halálos sérülést okozni –, az elméleti tűzgyorsasága 600 lövés per perc, és viszonylag pontos egyeslövésben és automata üzemmódban is. Mindez a Kalasnyikovot világ legkeresettebb kézifegyverévé tette, amelyet a Vörös Hadsereg már 1949-től rendszeresített. Sikerét jelzi, hogy szerepel Mozambik zászlajában, a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is.

Kalasnyikovot az életművéért altábornaggyá ütötték, 80 éves koráig dolgozott konstruktőrként a Moszkvától 1129 kilométerre észak-keletre lévő Izsevszk fegyvergyárában. Mivel nem védette le, gyakorlatilag semennyi pénzt nem csinált a nevét viselő fegyverből. Inkább fűnyírót terveztem volna – mondta egyszer önironikusan erről. Bár szabadalmi díjat soha nem kapott, a nyolcvanon túl is szerény nyugdíjból élt egy kétszobás lakásban, mindig érezhetően büszke volt a teremtményére. Az egyedüli, ami nem tetszett neki, hogy a bűnözők is nagyon szívesen használták.

Kalasnyikov Izsevszkben még az életében emlékmúzeumot kapott. November óta belső vérzés miatt kórházban ápolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.