Meghalt Malawi elnöke

Nem hivatalos jelentések szerint a 78 éves Bingu wa Mutharikának a szíve állt le. A gazdaságilag rendkívül elmaradott országban alkotmányos válság következik.

Csütörtökön elhunyt Bingu wa Mutharika, Malawi elnöke – értesült a BBC. Bár hivatalos forrásokból egyelőre csak annyit tudni, hogy a 78 éves politikust Dél-Afrikában szívpanaszokkal kezelik, a brit közszolgálati médium egy orvosára hivatkozva pénteken azt közölte, hogy Mutharikánál már tegnap szívelégtelenség miatt beállt a klinikai halál.

Ha ez így van, Malawiban beköszönt az alkotmányos válság időszaka. Bár az alaptörvény szerint az államfő helyét az alelnöknek, Joyce Bandának kellene átvennie, egy tavalyi hatalmi viszály nyomán Bandát kizárták a kormányzó Demokratikus Néppártból (DPP). Az alelnök asszony helyett Mutharika öccse, Peter lett a DPP jelöltje a 2014-es elnökválasztásra – ő egyben Malawi külügyminisztere is.

A BBC azt írja, hogy Malawi legnagyobb városában Blantyre-ban már összegyűltek a miniszterek, hogy tárgyaljanak a teendőkről, és nemsokára bejelentés is lesz az államfő haláláról.

Mutharika 1934-ben Ryson Webster Thorn néven született, ma is használt nevét a hatvanas években vette fel. Volt a Világbank vezető közgazdásza, elnöknek először 2004-ben, másodszor 2009-ben választották meg. Az utóbbit előrevetítette, hogy első mandátuma alatt Mutharika bőkezűen támogatta a szegény farmereket, 2011-re azonban világossá vált, hogy nepotistaként ragaszkodik a hatalomhoz, ami után sokan távozására szólítottak fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.