Meghalt Hitler testőre

A 96 évet élt Rochus Misch utolsó pillanatig büszke volt rá, hogy főnökét szolgálhatta.

Meghalt Hitler egykori testőre, a berlini Führer-bunker utolsó túlélője. Rochus Misch 96 éves korában, egy berlini kórházban hunyt el.

A férfit 1945. május 2-án ezekkel a szavakkal bocsátotta útjára Josef Goebbels: „Megértettük, hogy éljünk, és meg fogjuk érteni, ha meg kell halnunk". Ezután Goebbels és felesége elvonultak, hogy megmérgezzék hat gyermeküket és önmagukat. Misch erre könnyek között emlékezett egy interjúban, amelyet 2005-ben adott az AP-nek. Távozása előtt használhatatlanná tette a telefonrendszert, és elhagyta a bunkert.

Misch az utolsó pillanatig büszke volt a Hitler szolgálatában eltöltött idejére: csak Főnökként utalt rá. – Teljesen normális ember volt, nem volt szörnyeteg, és nem volt superman – mondta az AP-nek. A holokausztról, a végső megoldásról soha nem beszélt – állította. Misch 20 évesen csatlakozott a Waffen SS-hez. Amikor a Spiegel arról faggatta, hogy náci volt-e, óvatosan úgy felelt: „Csak katona voltam, mint még millióan mások. De mivel árva voltam (a szülei gyerekkorában meghaltak – a szerk.), azzal a szándékkal soroztak be, hogy hivatalnokot csináljanak belőlem. Akkor arra gondoltam, miért ne legyek inkább állami tisztviselő? Így kerültem az SS-hez, mint a Leibstandarte SS Adolf Hitler tagja.”

A férfi harcolt a keleti fronton, aztán egy súlyos sérülés után a Hitler védelméről gondoskodó osztagba osztották be. A feladatai közé tartozott Hitler telefonhívásainak továbbítása. A háború után orosz fogságba került, kilenc évvel később tért vissza Nyugat-Berlinbe, ahol szobafestőként dolgozott. 2009-ben könyvet is megjelentett Az utolsó tanú címmel. Soha nem mutatott megbánást vagy sajnálatot a náci rendszer áldozatai iránt.

Misch Hitler-fényképpel egy 2007-es Reuters-interjú alkalmából.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.