Meghalt Huber Matos, a kubai forradalom nagy tábornoka

Csalódott a kubai forradalomban. Kilencvenöt évesen, Miamiban hunyt el.

Szerdán meghalt Huber Matos, az 1959-es kubai forradalom egyedüli emigrációban élő vezetője. Matos tábornok volt a forradalom vezetője, Fidel Castro mellett, de egy évvel azután, hogy a két nagy bajtárs, Castro és Camilo Cienfuegos oldalán bevonult Havannába, árulás vádjával húsz évre ítélték. Bevallása szerint csalódott a forradalomban, amelyből a győzelem után – állította – „bosszúálló kommunista gépezet” lett.

Matost a börtönéből 1979-ben engedték ki. Külföldre, az Egyesült Államokba ment. Kilencvenöt évesen hunyt el Miamiban, két nappal egy masszív szívroham után. A Castro-rezsimet a haláláig következetesen diktatúrának tartotta. Akaratának megfelelően Costa Ricán fogják eltemeteni. „Arról a földról szeretnék vissatérni Kubába, amelyik mindig is óvott és támogatott engem. Costa Rica földjében akarok nyugodni mindaddig, amíg Kuba újra szabad nem lesz, hogy Yarában csatlakozhassak az édesanyámhoz, az édesapámhoz és a kubaiakhoz” – mondta erről.

A nagy forradalmi triumvirátusból már csak Castro él. Cienfuegos kisrepülőgépe 1959. október 28-án lezuhant a Floridai-szorosban.

A forradalmi triumvirátus bevonulása Havannába 1959. január 8- án. Camilo Cienfuegos, Fidel Castro és Huber Matos
1959. január 8. Fidel Castro
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.