Meghalt egy magát felgyújtó munkanélküli Marokkóban

Belehalt égési sérüléseibe kedden egy marokkói fiatalember, aki a múlt héten négy tüntető társával együtt felgyújtotta magát - közölte az elhunyt felesége, a hatalmon lévő elitet vádolva férje haláláért. Az egész arab tavasz egy hasonló akcióval kezdődött.

A 27 éves, jogász végzettségű Abdelvahab Zajdún tagja volt annak a csoportnak, amely elfoglalta a felsőoktatási minisztérium egyik épületét, hogy így tiltakozzon fiatal diplomások tömeges munkanélkülisége ellen, s később azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, ha a rendőrség nem engedi meg, hogy társaik élelmet vigyenek nekik.

A korábban ritka önégetés Észak-Afrikában a tiltakozás egyik eszközévé vált azóta, hogy 2010 decemberében egy tunéziai zöldségárus felgyújtotta magát, és a tette nyomán kirobbant felkelés a tuniszi kormányzat bukásához vezetett.

A múlt csütörtökön magát felgyújtó öt marokkói férfi a munkanélküli fiatal diplomások millióit képviselő mozgalomhoz tartozott. A szerveződés 160 tagja Rabatban két héten át megszállva tartotta a felsőoktatási tárca egyik épületét, ahova támogatóik vittek nekik élelmet, míg a biztonsági erők körbe nem zárták az épületet, megakadályozva az utánpótlást.

Egy múlt heti videofelvétel tanúsága szerint a támogatók ekkor a biztonságiak feje fölött dobálták be a kenyeret, a bentiek közül pedig néhányan ruhájukat benzinnel lelocsolva mentek a kerítéshez, elkapni a behajított élelmet. Amikor Zajdúnt megragadta és ütlegelni kezdte egy rendőr, egyik társa beváltotta fenyegetését és felgyújtotta magát. Zajdún segíteni akart neki, de ő is lángra lobbant. Az öt önégető közül hármat kórházba szállítottak.

Míg az általános munkanélküliségi ráta 9,1 százalék az észak-afrikai országban, a fiatal diplomások 16 százaléka nem kap munkát. A 32 milliós Marokkóban mérik a legnagyobb jövedelmi különbségeket az arab világ országai közül, s a statisztikák szerint a lakosság negyede él szegénységben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.