Meghalt az utolsó jugoszláv kormányfő

Ante Markovicot 88 éves korában érte a halál. A látványos életszínvonal-növekedés miatt egészen addig maradt hivatalban, amíg Szlovénia és Horvátország 1991-ben ki nem mondta a végleges válást.

88 éves korában meghalt Ante Markovic, Nagy-Jugoszlávia utolsó kormányfője – írta hétfői számában családi közlésre hivatkozva a Dnevni Avaz szarajevói napilap.

A boszniai születésű, horvát nemzetiségű politikus 1989-ben lett a jugoszláv Szövetségi Végrehajtó Tanács vezetője, és miniszterelnökként hivatalban maradt egészen addig, amíg Szlovénia és Horvátország 1991-ben ki nem kiáltotta függetlenségét. Markovicot ezután lemondásra kényszerítették, és nem sokkal később távozott a politikából.

Ante Markovic 1924-ben született a bosznia-hercegovinai Konjicban. Dubrovnikban, majd Zágrábban tanult, és kommunista párttag lett már a második világháború előtt. A partizánmozgalomhoz 1941-ben csatlakozott.

1982-től az ő vezetésével működött a horvát szocialista tagköztársaság nemzetgyűlésének végrehajtó tanácsa, a szocialista tagköztársaság elnökének kétszer választották meg. Ő volt annak a rövid életű gazdasági reformprogramnak a szülőatyja, amelyik látványosan javított az emberek életszínvonalán, és amely egyúttal rendkívül népszerű politikussá is tette.

Nekrológjában a VajdasagMA hírportál megjegyzi, „Markovic idejében volt a legmagasabb a polgárok életszínvonala, és volt a legközelebb Jugoszlávia az európai integrációhoz. Jóval közelebb, mint most.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.