Meghalt az egyik legbefolyásosabb iraki síita párt vezetője

Meghalt Abdul Aziz Hakim, az egyik legbefolyásosabb iraki síita politikai párt és egyházi dinasztia vezetője - közölte a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője. Elmondása szerint a tüdőrákban szenvedő Hakimot szerdán érte a halál.

Hakim 2003-ban vette át az Iraki Iszlám Legfelsőbb Tanács (ISCI)  vezetését, miután fivére, Muhammad Bakir Hakim nagyajatollah pokolgépes merényletben életét vesztette.

Abdul Aziz Hakim e tisztségében jelentős befolyásra tett szert a síita többségű Irakban, s szoros kapcsolatban állt mind az ISCI-t támogató Irán, mind az arab országot 2003-ban megszálló Egyesült Államok képviselőivel. Helyét az ISCI élén várhatóan Ammár nevű fia veszi át.

Abdul Aziz Hakim halálával még bizonytalanabbá vált az iraki belpolitikai helyzet a jövő januári parlamenti választások előtt, miközben az országot robbantásos merényletek sorozata sújtja.

Az ISCI része az arab országot kormányzó síita pártszövetségnek, amelynek Núri al-Máliki miniszterelnök Dava pártja is tagja. A nagyobb iraki síita pártok azonban a múlt héten bejelentették, hogy a kormányfő pártját mellőző választási szövetséget hoznak létre.

A döntés alaposan felkavarta az iraki síita politikai porondot, amelyet hosszú időn át az ISCI és Máliki pártja együtt uralt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.