Meghalt az amerikai liberalizmus egyik nagy alakja

George McGovernt 90 éves korában érte a halál. Richard Nixon ellen nem sikerült győznie az elnökválasztáson, de a későbbi elnök, Bill Clinton egyik mentoraként máig tartó nyomot hagyott a demokraták politikai nézetein.

90 éves korában a dél-dakotai Sioux Fallsban elhunyt George McGovern volt szenátor, az amerikai Demokrata Párt és az amerikai liberalizmus egyik kiemelkedő alakja. „Boldogok vagyunk, hogy apánk hosszú, produktív életet élt, kiállt az éhezőkért és a békéért, és hangadója volt a haladó szelleműek millióinak” – tudatta a politikus családja.

George McGovern 2009-ben az egyik elnökválasztási fényképe mellett
George McGovern (L), former U.S. senator and presidential nominee, poses with a life-sized photo of former U.S. President Harry Truman at the Harry S. Truman Little White House Museum in Key West, Florida, in this May 15, 2009 file photo. McGovern, whose anti-Vietnam War stance in his 1972 presidential race against Richard Nixon led to one of the worst electoral defeats in U.S. history, died October 21, 2012 at the age of 90, his family said. REUTERS/Rob O'Neal/Florida Keys News Bureau/Handout/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS OBITUARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. QUALITY FROM SOURCE

McGovern a második világháború alatt a légierő pilótája volt, politikusként először 1956-ban szerzett hírnevet, amikor Dél-Dakotából bejutott a washingtoni kongresszusba. 1960-ban még nem sikerült bejutnia a szenátusba, 1964-ben viszont már igen, négy évvel később ráadásul újraválasztották. 1972-ben ő volt az, akit a Demokrata Párt indított a hivatalban lévő republikánus elnökkel, Richard Nixonnal szemben. Bár McGovern markánsan háborúellenes jelszavakkal kampányolt, a jól csengő szólamokat nem tudta győzelemre váltani. A félresikerült korteshadjáratra jellemző, hogy McGovern első alelnökjelöltjéről, Thomas Eagleton missouri szenátorról kiderült, hogy mentális problémák miatt kezelték, néhány héttel az elnökválasztás előtt pedig Henry Kissinger akkori külügyminiszter jelentette be, hogy nemsokára megkötik a vietnami békét. A békéből még három évig semmi nem lett, de Nixon nagyon megverte McGovernt, akinek csak 17 elektori szavazatot sikerült szereznie a republikánus elnök 520 voksával szemben. (Nixont két évvel később elsodorta a Watergate-botrány, amelyben kiderült, hogy a republikánus stáb mocskos trükköket is bevetett az 1972-es kampány során, például a betöréssel a demokraták washingtoni választási központjába.)

A vereségtől függetlenül McGovern és liberális világképe mély, máig tartó nyomot hagyott a Demokrata Párton. A vietnami háború ellenzésén túl – amellyel szerinte az Egyesült Államok csak fiatal amerikaiakat küldött halálba egy korrupt rezsim támogatásáért – 1972-ben McGovern állami egészségbiztosításról, „tisztességes és igazságos” adózásról és arról is beszélt, hogy az akkor ötmilliós munkanélküliség felszámolása a fő belpolitikai célja lesz. Kampánystábjában tanácsadóként ott volt a későbbi elnök, Bill Clinton is. „Nem volt még elnökjelölt, aki vereségében is ennyire hosszan tartó hatást gyakorolt volna. Az ön által gyújtott tűz még számtalan szívben ég” – méltatta Clinton 2006-ban a politikától akkor már visszavonult McGovernt.

McGovern 2008-ban a demokrata előválasztás során először Hillary Clintont támogatta, később azonban a megválasztott elnök, Barack Obama mellé állt, csak hogy egy évvel később az afganisztáni háború folytatása miatt bírálja a jelenlegi demokrata adminisztrációt. „1972-ben mindenkinek azt mondtam, a vietnami tragédia egyedüli előnye, hogy a hatalmas emberveszteség és az anyagi áldozat minden jövőbeli adminisztrációt eltántorít attól, hogy még egyszer ugyanarra az útra lépjen. Tévedtem” – ítélt a tekintélyes demokrata politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.