Meghalt a véreskezű diktátor

Az argentin katonai diktatúra legvéresebb korszakának a vezetője, Jorge Rafael Videla 87 éves korában, a börtönben hunyt el.

Pénteken 87 éves korában meghalt Jorge Rafael Videla tábornok, az 1976 és 1983 között Argentínában hatalmon lévő katonai diktatúra legvéresebb korszakának a vezetője. Videla a piszkos háborúként is ismert jobboldali diktatúra legvéresebb időszakában, 1976-1981 között de facto elnökként irányította az országot, akkor, amikor a hatalom tűzzel-vassal üldözte az ellenzéket a baloldali gerillákat és a szimpatizánsaikat. Videla 1976-ban puccsal, sabel Martínez de Perón kormányának a megdöntése után került hatalomra; juntája a kommunizmus elleni harc nevében felszámolta a politikai pártokat, ellenőrzése alá vonta a szakszervezeteket, cenzúrázta a médiát is. Buenos Aires piszkos háborújának hivatalos adatok szerint tizenháromezer, jogvédők szerint harmincezer halálos áldozata volt.

Videlát a diktatúra 1983-as bukása után többször is elítélték: először 1985-ben kapott életfogytiglant a kínzásokért, gyilkosságokért és más bűncselekményekért, Carlos Menem akkori elnök azonban öt évvel később kegyelmet adott neki. A legfelsőbb bíróság 2007-ben érvénytelenítette a kegyelmet, visszaállítva az ítéletet. 2010-ben a „córdobai ügyben" ítélték el. Ebben 31 olyan politikai fogoly meggyilkolása miatt vonták felelősségre, akiket az 1976-os katonai puccs után röviddel kivittek cellájukból, és hivatalos tájékoztatás szerint menekülési kísérlet közben agyonlőttek. Két évvel később, tavaly júniusban Videla még ötven évet kapott a junta alatt történt csecsemőrablásokért, vagyis amiért több száz kisgyermeket vettek el olyan politikai foglyoktól, akiket azután megöltek.

Videlát pénteken végelgyengülés miatt, a börtönben érte a halál. A junta bűneit, az ellenzék elleni véres hadjáratot saját bevallása szerint soha nem bánta meg. „Nem azért állok itt, hogy védjem magam, vagy érveljek a védelmemben, és tiltakozással fogadom azt a tisztességtelen ítéletet, amelyet itt kaphatok” – mondta egyszer a bukott diktátor a törvény előtt. A halálhír bejelentése után az áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyik emberi jogi szervezet, az Asociación Civil Abuelas de Plaza de Mayo vezetője a CN23 televíziónak azt mondta, sajnálja, hogy Videla beismerő vallomás nélkül halt meg. „Soha nem hagyta, hogy megkapjuk a fiaink holttestét, és azt sem, hogy tudjuk, mi lett az életben lévő unokáinkkal” – mondta Estela Carlotto.

Az argentin katonai diktatúra legvéresebb korszakának a vezetője, Jorge Rafael Videla
Argentine Army General Jorge Videla, leader of the 1976 military coup that began the seven-year "Dirty War," is seen in uniform in Buenos Aires, in this undated file photo from that era. Jorge Rafael Videla, an austere former army commander who led Argentina during the bloodiest days of its Dirty War dictatorship and was unrepentant about kidnappings and murders ordered by the state, died in prison on May 17, 2013, at age 87. REUTERS/Stringer/Files (ARGENTINA - Tags: OBITUARY POLITICS MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.