Meghalt a Nobel-békedíjas dél-koreai exállamfő

Meghalt Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök, halálát szívelégtelenség okozta kedden egy szöuli kórházban.

A 85 éves egykori államfő júliusban került kórházba tüdőgyulladással. Kim De Dzsung 1998-tól 2003-ig volt Dél-Korea államfője. Az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett állhatatos erőfeszítéseiért 2000-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

A Nobel-díjat érő gesztus: Kim De Dzsung dél-koreai elnök, polgárjogi harcos (jobbra) az észak-koreai diktátorral, Kim Dzsong Illel

A volt államfő szívműködése helyi idő szerint fél kettő után öt perccel kezdett rohamosan gyengülni, és az újjáélesztési ksérletek dacára percekkel később megállt - mondta egy kórházi szóvivő.

"Napfény-politikájáért", vagyis az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett állhatatos erőfeszítéseiért 2000-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. Kim De Dzsung 2000 júniusában történelmet írt azzal, hogy Phenjanban találkozott Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel. Ilyen csúcstalálkozóra a kettéosztott félsziget történetében addig nem volt példa.

Kim De Dzsung a dél-koreai diktatúra évtizedeinek egyik kíméletlenül üldözött vezéregyénisége volt. Túlélt több merényletet és börtönbéli kínzást, de halálra is ítélték. Számtalan házi őrizetén túl kétszer száműzték országából, ahol 1997-ben negyedik nekifutásra választották elnökké a hithű katolikus, kiváló szónok politikust. Ez volt az első olyan alkalom, hogy az ellenzék erőszak és megtorlások nélkül hatalomra juthatott az 1948-as államalapítás óta.

A néhai államfő viszontagságait jól érzékelteti, hogy az 1971-es elnökválasztás után Tokióba menekült, mert a katonai diktatúrát vezető Pak Csong Hi statáriumot vezetett be. A dél-koreai titkosszolgálat emberei 1973-ban elrabolták a japán fővárosban, majd öt nappal később Szöulban szabadon engedték. A hetvenes években egy teherautó belehajtott a gépkocsijába, megsérült a lába - ez élete végéig látszott a járásán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.