Meghalt a CD-lemez atyja

Elhunyt a Sony egykori elnök-vezérigazgatója. Az operaénekesi pályáról átigazolt Ohga Norio érdemének tartják, hogy a cég kifejlesztette a CD-formátumot.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Ohga Norio, a Sony szórakoztató elektronikai cikkeket gyártó japán konszern egykori elnök-vezérigazgatója, akit a CD-lemez atyjának tartanak. A cég vasárnapi bejelentése szerint Ohgát szombaton egy tokiói kórházban érte a halál.

Ohga, aki operaénekesi pályájáról lemondva a múlt század 50-es éveiben csatlakozott a vállalathoz, 1982 és 1995 között volt a Sony elnök-vezérigazgatója.

Elhunyt a Sony egykori elnök-vezérigazgatója Norio Ohga
Sony Corp. Chairman Norio Ohga conducts the Sony Brass Ensemble as they play Richard Wagner's 'Tannheuser' to commemorate the opening of the Herbert von Karajan Platz in Tokyo April 23. The 90th anniversary the late Herbert von Karajan's birth, a legendary Austrian conductor, will be celebrated in April.

Az ő érdemei közé sorolják, hogy a Sony kifejlesztette a CD-formátumot, valamint kiterjesztette tevékenységét a zene- és a játékiparra. A Sony Ohga döntése nyomán vásárolta meg 1989-ben a Columbia Pictures amerikai filmstudiót, aminek következtében a japán cég végleg a szórakoztatóipar "nagyágyúi" közé emelkedett.

Ohga tervezte a Sony logóját, és részt vett a Playstation játékkonzol kifejlesztésében is.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.