Meghalt Wladyslaw Bartoszewszki

A volt lengyel külügyminiszter 93 éves volt.

A politikusra és történészprofesszorra a lengyel politika egyik kiemelkedő alakjaként tekintenek. A kommunizmus összeomlása után kétszer volt Lengyelország külügyminisztere és ausztriai nagykövet. Pályája végén a lengyel kormány nemzetközi követeként szolgált.

Bartoszewski A második világháború alatt a nácik ellen. 1940 és 1941 között volt Auschwitz foglya, amikor a a koncentrációs tábort a nácik még főleg a lengyel értelmiség és a politikai elit börtönének használták – írja a Wall Street Journal. Szabadulása után egy zsidókat segítő szervezet egyik alapítója lett, amiért később Izrael díszpolgárának is választották.

„Ő volt az élő történelem, a népek közötti igazságosság szimbóluma" – mondta róla Shevah Weiss a knesszet korábbi elnöke.

Bartoszewszki részt vett a nácik elleni 1944-es varsói felkelésben, majd a háború utána a szovjetek hat és fél évre bebörtönözték. A bíróság később kimondta, hogy hamisan vádolták meg.

Idős kora ellenére Bartoszewszki a haláláig aktív közéleti személyiség maradt. Öt nappal a halála előtt az 1943-as gettó-felkelésről megemlékező varsói rendezvényen vett részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.