Meghalt Szingapúr atyja

91 éves korában meghalt Li Kuan Ju, Szingapúr alapítója és első miniszterelnöke.

Fia, a jelenlegi miniszterelnök, Lee Hsien Loong hétfőn hajnalban jelentette be a hírt. A közlemény szerint a politikus a helyi kórházban, békében tért örök nyugalomra - írja a BBC. Li Kuan Ju jó ideje betegeskedett, február elején tüdőgyulladás miatt került kórházba, ahol lélegeztetőgépre kapcsolták.

Barack Obama amerikai elnök „a történelem igazi óriásának” nevezte a délkelet-ázsiai városállam alapítóját, akinek családja Kína déli részéről érkezett a törpeállamba. A Raffles Institution képzésének elvégzése után a Cambridge-i Egyetemen végezte jogi tanulmányait. Szingapúrt 1959 és 1990 között kormányozta, globális kereskedelmi és pénzügyi központtá tette az egykori apró kikötővárost. „Nincs senki hozzá fogható. Rengeteg szingapúri és mások számára is,  Li Kuan Ju maga volt Szingapúr” - mondta könnyeivel küzdve Lee Hsien Loong. Apja vezényelte le a délkelet-ázsiai városállam Malajziától való elszakadását is 1965-ben, ekkor már hat éve állt Szingapúr élén.

Li Kuan Ju
Reuters

„Olyan mint, az apánk. Amikor 10 éves voltam, eljött az iskolába és mindannyiunkkal kezet fogott” - idézi a Guardian az egyik, a kórházban dolgozó nővért, aki munkába menet értesült a hírről. „Olyan volt, mint egy király, Szingapúr királya” - mondta Dorai Josephine. Noha sokan szerették, az ország politikai berendezkedését rengeteg kritika érte.

A világon az egyik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel büszkélkedő államban erős cenzúra működik. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet tavalyi jelentése szerint az ország a 155. helyen áll, még Oroszország is megelőzi. A szingapúriak ugyanis nemcsak a hagyományos, de a digitális sajtót is keményen ellenőrzik.

„Tárgyalás nélkül be kell zárnunk a kommunistákat, a nyelvi sovinisztákat és a vallási szélsőségeseket. Ha nem tennénk, az ország romokban heverne” – mondta 1986-ban Li Kuan Ju.

A '70-es években Szingapúrban megtiltották a férfiak számára a hosszú haj viseletét, a Bee Gees és a Led Zeppelin e miatt le is mondta koncertjeit. A homoszexualitást sem tolerálják a városállamban, az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat illegálisnak számít, akár két éves börtönbüntetést is kiszabhatnak érte. Ugyancsak büntetés jár, ha valaki a metrón eszik vagy iszik, közterületen szemetel vagy dohányzik,  nem szabad rágógumizni sem, a kábítószerrel való kereskedésért pedig halálbüntetés jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.