Meghalt Lauren Bacall

Az amerikai színésznő – Hollywood aranykorának az egyik emblematikus alakja – 89 éves volt.

Manhattani lakásában kedden elhunyt Lauren Bacall amerikai színésznő, Hollywood aranykorának az egyik emblematikus alakja, Humphrey Bogart negyedik és utolsó felesége. Nyolcvankilenc éves volt.

MOLLY RILEY / Reuters

Bacall Betty Joan Perske néven született 1924. szeptember 16-án New Yorkban egy román zsidó bevándorló anya és egy lengyel zsidó bevándorló apa egyedüli gyermekeként. Mindössze 19 éves volt, amikor Bogarttal az oldalán befutott a Howard Hawkes rendezte Szegények és gazdagokban. Gyönyörű, bársonyos hangjával, a leeresztett szempilláival és a cinikus mosolyával generációkon át hatott a hollywoodi színésznők játékára.

Bogarttal egy évvel később, 1945-ben összeházasodtak. Tizenkét évig, a színész haláláig voltak együtt, és több filmben – a Key Largóban, a Sötét átjáróban és a Hosszú álomban – is együtt játszottak. Bogartnak ő volt a negyedik felesége és a akét gyermekének az anyja.

Nem sokkal azután, hogy Bogart 1957-ben meghalt, Bacall bejelentette, hogy eljegyezték egymást Frank Sinatrával. Sinatra azonnal szakított vele, a színésznő pedig csak négy évvel később, 1961-ben ment hozzá újra valakihez. Ő a kétszeres Oscar-díjas karakterszínész, Jason Robards volt. 1969-ben váltak el. „Mind a két házasságom arról szólt, hogy alárendelem a karrieremet a családi életnek, és a karrierem meg is szenvedte ezt. Nem bántam meg" – mondta Bacall erről. Simon Peresz izraeli exállamfő unokatestvére volt.

A szerepek Bacallt ettől függetlenül soha nem kerülték el. Több mint hetven filmben és a színpadon is játszott. 1970-ben egy broadwayi musicalért, a Tapsért Tony-díjjal tüntették ki, Oscar-díjra először csak több mint ötven évvel a karrierje kezdete után 1996-ban jelölték a Tükröm, tükrömben nyújtott alakításáért. Bár a legjobb női mellékszereplőnék járó díjat végül nem ő kapta, 2010-ben életműdíjjal jutalmazták, a hivatalos indok szerint a hollywoodi aranykorban betöltött központi szerepe miatt. Végre egy férfi – fogadta az arany szobrocskát. A Golden Globe-ot kétszer kapta meg. Utoljára 2012-ben forgatott.

Kedden egy hatalmas stroke után halt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.