Meghalt Fidel Castro?

Fidel Castro veterán kubai forradalmár pontosan egy évvel ezelőtt jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt, és olyan hírek kaptak lábra a karibi szigetországban, hogy a 88 éves politikus meghalt.
Több emigráns kubai ellenzéki honlapon és a közösségi médiában is Fidel Castro haláláról szóló hírek kezdtek terjedni az utóbbi napokban. Pénteken olyan értesülések is megjelentek, miszerint Havannában péntekre sajtótájékoztatót hívtak össze Castro egészségi állapotáról, ezt azonban a külföldi sajtóval való kapcsolattartásért felelős hivatal cáfolta. "Ez téves, nem hívtunk össze semmilyen sajtótájékoztatót" - jelentette ki a hivatal egyik illetékese.

Az országot közel fél évszázadon át irányító politikus a történelmi jelentőségűnek minősített decemberi események - a Washington és Havanna közötti közeledés és az Egyesült Államokban bebörtönzött kubai hírszerzők szabadon engedése - ellenére is teljesen láthatatlan maradt a kubai médiában.

Fidel Castro közel fél évszázadon át irányította a karibi szigetországot, mielőtt egészségügyi gondjai miatt 2006. július 31-én átengedte az elnöki széket öccsének, Raúlnak, aki hivatalosan 2008 januárja óta tölti be az államfői tisztséget Kubában.

Kubában szabadon engedtek 38 bebörtönzött ellenzékit - írja a Euronews. Mindannyian az Egyesült Államok kérésére szabadultak. A múlt hónapban nyilvánossá tett enyhülés Washington és Havanna között számos feltételhez kötött. Ennek egyike, hogy az Egyesült Államok és Kuba is szabadon enged elítélteket a másik fél kívánsága szerint. Washington 53 elítélt szabadon engedését kéri.

Fidel Castro médiaszereplései az utóbbi időben rendkívül megritkultak. Utoljára 2014. január 9-én jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor részt vett egy havannai galéria megnyitóján. Az egykori kubai vezető júliusban Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott a fővárosban, a tanácskozásra azonban a média kizárásával került sor.

Castro tavaly augusztusban egy 8 éves csodálóját fogadta, a találkozó azonban zártkörű volt, mindössze fényképeket hoztak nyilvánosságra az eseményről. A kisfiú szülei elmondták, hogy a forradalom vezére jó állapotban volt, fel is állt az üdvözlésükre. "Már nem úgy jár, mint korábban, de azért jól van. Felállt, üdvözölt és megölelt minket, rengeteget beszélt" - mesélte Yusley Mendez, a fiú apja.

A találkozó óta azonban egyetlen fényképet sem közölt a politikustól a média. Korábban rendkívüli gyakorisággal jelentek meg Castro cikkei a kubai sajtóban, az utóbbi hónapokban azonban egyre inkább ritkultak ezek az írások is.

"Nem tudom, hogy van-e valami probléma vagy egy politikai stratégiáról van szó" - közölte José María García, egy nyolcvan év körüli kubai asszony. Egy helyi fodrász, Patricia Rigondeaux ugyanakkor azt mondta: "én nem gondolom, hogy elhunyt volna, a pletykák szerint viszont nagyon-nagyon beteg".

Egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata szerint az egykori elnöknek nagy szerepe volt az amerikai-kubai kapcsolatok rendezésében, egészségi állapota azonban nem tette lehetővé a nyilvános szereplést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.