Meghalt Baby Doc

Az egykori véreskezű haiti diktátor 63 éves volt. Port-au-Prince-ben kapott szívrohamot.
Szombaton meghalt Jean-Claude „Baby Doc" Duvalier volt haiti diktátor. Baby Dockal a Hispaniola szigetén lévő ország fővárosában, Port-au-Prince-ben végzett egy szívroham. Hatvanhárom éves volt.

A Duvalier-dinasztia három évtizedig volt a földrész legszegényebb országának teljhatalmú ura, előbb az apa, „Papa Doc" 1957-től, majd halálakor, 1971-től az akkor 19 éves fia, „Baby Doc" még tizenöt évig. A hírhedt családi magánrendőrség, a Tonton Macoute ezalatt minden ellenzéki megmozdulást elfojtott, emberek tízezreit kínozta és gyilkoltatta meg Fort Dimanche börtönerődjében. 1986-ban Duvalier a népharag elől elmenekült, de azért előbb még mélyen belenyúlt az államkasszába. Becslések szerint 120 millió dollárt vitt magával, illetve utalt át külföldi bankokba. Kezdetben a francia Riviérán élt luxuskörülmények között, majd válását követően valamivel szerényebben Párizsban húzta meg magát új élettársával.

Baby Doc három éve egy haiti sajtótájékoztatón
Baby Doc három éve egy haiti sajtótájékoztatón
Felix Evans / Reuters

2011-ben hatalmas meglepetést keltett, hogy Baby Doc – aki hosszú időn át büszkélkedhetett a világ legfiatalabb elnöke címmel – visszatért Haitire. Bár az 1986-ig tartó rémuralom miatt elfogták és vádat emeltek ellene, az a perben három év alatt sem történt érdemi előrelépés. Szakértők szerint Baby Doc visszatérésének az oka az lehetett, hogy valahogyan újra megszerezze a hatalmat a 2010-es földrengés és az akkori elnökválasztáson kialakult patthelyzet miatt társadalmi-politikai válságban vergődő országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.