Meghalt az Iszlám Állam legfontosabb katonája

Az Iszlám állam egy kurta sajtóközleményben elismerte, hogy meghalt egyik kulcsfontosságú katonai vezetője, Abu Omár as-Sisáni. A vörös szakállas terrorista halálát az amerikaiak már márciusban bejelentették.

Az Iszlám Államhoz köthető Amak hírügynökség rövidhírben közölte, hogy Sisáni hősi halált halt Al-Sirkatban, a Moszul városa elleni hadjárat visszaveréséért folytatott harcokban. A hírügynökség a halál időpontját nem ismertette, de az amerikai haderők még márciusban közölték, hogy a Kelet-Szíriában végrehajtott légi támadások során végeztek 13 iszlamistával, köztük a 30 éves Omár as-Sisánival is -írja a BBC.

A március 4-én végrehajtott légicsapásban a pentagon szerint as-Sisáni megsérült, és napokkal később meg is halt.

A grúziai születésű as-Sisáni valódi neve Tarkhan Batirashvili. Az Iszlám Államhoz való csatlakozása után felvett neve arabul azt jelenti: Omár, a csecsen. Ez utal arra, hogy a csecsenföldi háború idején a lázadók oldalán harcolt az orosz hadsereg ellen. Később csatlakozott a grúz reguláris haderőhöz, majd 2012-ben felbukkant Észak-Szíriában és hamarosan az Iszlám Állam egyik legtekintélyesebb katonai vezetője lett, viselte a „hadügyminiszter" címet is.

Tavaly az Egyesült Államok 5 millió dolláros (1,4 milliárd forintos) vérdíjat tűzött ki a fejére.

As-Sisáni halálát akkor ismerte el az Iszlám Állam, amikor fegyveresei Szíriában és Irakban egyre több területet veszítenek az Egyesült Államok által támogatott erőkkel szemben. Az iraki hadsereg Moszul, a szélsőségesek utolsó iraki bástyájának ostromára készül, Szíriában az amerikai támogatású egységek azért vívnak hadjáratot, hogy áttörhessenek Rakka, a terrorszervezet szíriai "fővárosa" felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.