Meghalt a dallasi ebolás beteg

Thomas Eric Duncan, aki Libériából érkezett az Egyesült Államokba, szerdán reggel hunyt el a texasi presbiteriánus kórházban. Szeptember közepén diagnosztizálták nála a vírust, azóta kritikus állapotban volt. Azokat, akik kapcsolatba léptek vele, elkülönítették.

Duncan halálhíre éppen akkor érkezett, amikor a CNN egy szövetségi forrástól megtudta: az amerikai reptereken meg fogják mérni a Nyugat-Afrikából érkező utasok testhőmérsékletét. Az utasok ellenőrzése a hétvégén vagy a jövő héten kezdődik. Az ebola által leginkább érintett afrikai országok Bissau-Guinea, Libéria, Sierra Leone és Nigéria. A vírus testnedvekkel  - vér, nyál, izzadtság, ürülék, ondó - terjed, és csak azok a betegek terjesztik, akiknél már a tünetek is megjelentek. Lappangási ideje 21 nap is lehet.

Frederic Vincent, az Európai Bizottság szóvivője azt közölte a CNN-nel, hogy Európában eddig összesen nyolc esetet regisztráltak: egy gyógyult betegről tudnak az Egyesült Királyságban, illetve Franciaországban, egy német és egy norvég beteg áll kezelés alatt, valamint három esetet jelentettek Spanyolországban. Utóbbiak közül két spanyol misszionárius meghalt, egy ápolónőt pedig kezelnek. Spanyolországban további négy személyt tartanak megfigyelés alatt.

A járvány Nyugat-Afrikában már több mint 3400 emberrel végzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.