Meghalt Mély Torok

Kilencvenöt éves korában a Kalifornia állambeli Santa Rosában elhunyt Mark Felt, az FBI egykori második embere, aki a Watergate-ügyet felgöngyölítő újságírók fő informátora volt.

Jól bereggelizett, majd fáradtságára hivatkozva lepihent kaliforniai otthonában, és nem ébredt fel - így távozott a 95 éves W. Mark Felt, a sajtótörténet legismertebb anonim forrása. A Richard Nixon elnök - Amerikában azóta is példátlan - lemondásához vezető Watergate-botrány kulcsfigurája "pornómetaforával" kapta a "Mély Torok" nevet; az utókor is ekként emlékszik elsősorban rá, nem valódi nevén. Külön érdekesség, hogy három és fél éve, amikor már demenciával küszködött, önmaga fedte fel kilétét - több évtized tagadás után.

Mark Felt a
Mark Felt a "Mély Torok"

Bár a 70-es évek elején az FBI, a Szövetségi Nyomozóiroda második embereként dolgozó Feltre Nixon az elejétől fogva gyanakodott, és (hiába) ötször is követelte a szervezet főnökénél az eltávolítását, "Mély torok" ügyesen konspirálva, így belső feljegyzésekkel azt a látszatot keltette: a republikánus elnököt és környezetét leleplező kiszivárogtatás felgöngyölítésében érdekelt. Eközben ő vezette Bob Woodward, a The Washington Post riportere "kezét" a Watergate-szállodában felállított demokrata főhadiszállás bepoloskázásának leleplezésében; a Postnak az 1973-as Pulitzer-díjat meghozó oknyomozó cikkek másik társszerzőjével, Carl Bernsteinnel csak nemrég találkozott először.

Egyszer Felt majdnem lebuktatta magát, még a "kényes időkben." Miközben hevesen tagadta, hogy ő lenne "Mély torok", a 70-es évekbeli perében, amelyet a Weather Underground baloldali radikális csoporttal kapcsolatos magánlaksértések miatt indítottak ellene, a vádesküdtszék előtt már-már kimondta a titkot. A vád képviselője azonban - Woodward könyve szerint - jegyzőkönyven kívül felajánlotta, hogy visszavonatja a kényes kérdést, hiszen Felt eskü alatt válaszolt. Ő ezt elfogadta.

Ronald Reagan elnök 1981-ben megkegyelmezett a magánlaksértésekért Feltnek, és egy további, szintén magas rangú FBI-hivatalnoknak. (A Weather Underground egyébként a mostani elnökválasztási kampányban is felmerült, amint a republikánusok Barack Obama, illetve az egykor a szervezethez tartozó, szintén chicagói Bill Ayers kapcsolatát feszegették.)

2006-os könyvében, amelyet John O'Connorral közösen írt (de Felt állapotát tekintve elképzelhető, hogy a San Francisco-i ügyvéd az egyetlen tényleges szerző), ez olvasható: "Sokáig vitatják még az emberek, hogy jó dolgot tettem-e, amikor segítettem Woodwardöt. A lényeg az, hogy fényt derítettünk a teljes igazságra. Márpedig nem éppen az az FBI dolga"?

A Watergate-ügy az amerikai politikatörténet legnagyobb botránya volt. Az 1974-ben Nixon helyébe lépő Gerald Ford elnöki kegyelemmel előre mentesítette elődjét a büntetőjogi felelősség alól, ami viszont nagyban hozzájárult, hogy elveszítette a két évvel későbbi választásokat a demokrata Jimmy Carterrel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.