Meghallgatja a melegeket az amerikai Legfelsőbb Bíróság

A kilenctagú taláros testület előtt márciusban kezdődnek a meghallgatások, a valószínűleg jogtörténeti érvényű ítélet júniusban várható. A bírák azt vizsgálják, alkotmányba ütköznek-e azok a törények, amelyek tiltják a melegházasságot az Egyesült Államokban.

Rendkívüli jelentőségű döntésre készül az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága; pénteki bejelentése szerint a taláros testület befogad és meghallgatásokat tart a melegházasság szempontjából kulcsfontosságú két ügyben is.

E két ügy egyike a Windsor v. United States néven fut, tétje pedig, hogy alkotmányellenes-e a szövetségi házasságvédelmi törvény, a DOMA, amely kimondja, hogy a házasság csakis egy nő és egy férfi frigye lehet. A DOMA még Bill Clinton exelnök idején, 1996-ban lépett életbe, csak hogy nyolc szövetségi bíróságon bukjon el azóta, az egybehangzó ítéletek szerint ugyanis a törvény diszkriminálja a homoszexuálisokat, és a jogegyenlőség megsértése miatt alkotmányellenes is. A DOMA mögül a demokraták egyébként már kihátráltak: Barack Obama elnök májusban mondta, hogy támogatja a melegházasság intézményét, adminisztrációja pedig bejelentette, hogy ha bíróság elé kerül a dolog, nem fog érvelni és fellépni a DOMA érdekében. A törvényt a republikánusok támogatják, és nekik a kongresszusban többségük van.

Az bírósági meghallgatások másik tárgya a Hollingsworth vs Perry ügy, a Proposition 8 néven ismert kaliforniai alkotmánykiegészítés. A népszavazáson jóváhagyott javaslat a DOMA-hoz hasonlóan kimondja, hogy házasság csak egy férfi és egy nő frigye lehet; 2008-ban ezzel sikerült felülbírálni azt a törvényt, amely engedélyezte a melegházasságot Kaliforniában.

Ami a DOMA-t illeti, a konkrét ügy egy negyven éve Kanadában kötött melegházasság, Edith Windsor és Thea Spyer frigye körül forog. Spyer 2009-es halála után Windsornak 363 ezer dollárnyi adót kellett befizetnie New Yorkban az öröksége után – ha heteroszexuálisként él házasságban, erre nem kötelezhették volna.

Ez az első alkalom az Egyesült Államokban, hogy a bíróság a melegházassággal foglalkozik. Ezelőtt tíz éve került hasonló horderejű melegjogi ügy a a taláros testület elé: 2003-ban a bírák alkotmányellenesnek ítélték azt a texasi törvényt, amely betiltotta a homoszexuálisok között a szexet. Szakértők szerint a DOMA és a Proposition 8 bukása a bíróság előtt szinte borítékolható, vagyis a bírák úgy fognak ítélni, hogy mindkét törvény az alkotmányba, többek között a jogegyenlőség elvébe ütközik.

Ez utóbbit vetíti előre, hogy a kilenctagú testületben ingadozónak – értsd: ügydöntőnek – számító bíró, Anthony Kennedy a szerzője volt a 2003-as texasi törvényt megsemmisítő többségnek. (Fajsúlyos, megosztó kérdésekben a bíróság jellemzően 5:4 arányban mondja ki a végső szót. A texasi törvényt 6:3 arányban vetette el a testület.) Döntés a DOMA-ról és a Proposition 8-ről júniusban várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.