Meghaladja a sugárzás a biztonságos szintet Fukusimánál

A legújabb kutatások szerint meghaladja a biztonsági értéket a sugárzás szintje Japán északkeleti részén, és ez valószínűleg érinti az élelmiszer-termelést is. Az eredményeket a Japán Tudományos Akadémia publikálta lapjában. A tavaszi baleset következményeképpen ugyanis radioaktív izotópok kerültek Japán érintett részeibe és a part menti vizekbe is.

Egy korábbi tanulmány még azt írta, hogy a sugárzás a legszennyezettebb területeken is az emberi fogyasztásra még nem veszélyes szint alatt van. A nemzetközi tudósokból álló csapat szerint viszont ezeket az adatokat felül kell vizsgálni. Egy marylandi tudóscsoport Japán 47 különböző régiójából beszerzett földből és fűből vett mintákban vizsgálta a cézium-137-es izotóp jelenlétét és ezeket az eredményeket a katasztrófa utáni időjárási helyzet szimulációjával vetette össze, írja a BBC.

A cézium-137-es évtizedeken át kimutatható, a tudósok szerint pedig Fukusima környékén meghaladja a biztonságosnak ítélt szintet. A japán élelmiszer-egészségügyi törvény szerint 5000 becqerel/kg-os cézium-szint még megengedhető a földben, a kutatás eredményei szerint viszont, bár Japán nagy részében ennél kisebb értékről beszélünk, az erőmű környékén a céziumszint ennél nyolcszor nagyobb, ezért sürgetik a japán kormányt, hogy mielőtt belekezdene a sugárszennyezés felszámolásába, végeztessen újabb vizsgálatokat.

Egy második tanulmány, melyet ugyanabban a lapban hoztak le, több száz talajmintát gyűjtött össze az erőműnél és a környező régiókban hasonlóan magas céziumértékeket találtak.

Nick Beresford, a radioaktivitást vizsgáló szakértő szerint a céziumszint emelkedése elsősorban a növényeknek tesz rosszat, mert gátolja az ásványi anyagok beépülését, céziumból viszont sokkal többet szív fel a növény. Ez persze függ az adott talaj minőségétől is, de a szakértő szerint Walesben és Angliában például a mai napig megtalálhatóak a csernobili katasztrófa utáni lerakódások a talajban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.