Meghackelték az amerikai központi parancsnokság Twitter- és Youtube-csatornáját

Pár órára felfüggesztették az amerikai katonai parancsnokság Twitter- és Youtube-oldalát, miután meghackelték azokat. A támadást egy Iszlám Államot támogató csoport követte el. Kínos, de talán nem véletlen egybeesés, hogy a támadás akkor történt, mikor Barack Obama amerikai elnök épp a számítógépes, informatikai támadásokról tartott beszédet.
"Amerikai katonák, jövünk, vigyázzatok" - állt a parancsnokság Twitter oldalán a bejegyzés, mely alatt az ISIS szignó állt. Az amerikai katonai parancsnokság szerint a hackertámadás inkább netes vandalizmusnak, semmint titkos adatok kiszivárogtatásának tekinthető. A parancsnokság nyilatkozatában azt írta, az esetnek nem volt hatása a hadműveletekre.

A központi parancsnokság Twitter oldalán térképeket, diagramokat tettek közzé - például a kínai partoknál lévő tengervédelemmel, valamint az észak-koreai lakossági központokkal, nukleáris létesítményekkel és rakétatelephelyekkel kapcsolatban. Nyilvánosságra hoztak ezen kívül a hadsereg tagjainak nevét és telefonszámát tartalmazó dokumentumokat.

Inkább volt bosszantó, semmint nagyobb biztonsági aggodalomra okot adó ügy - állítja a BBC tudósítója-, de elkerülhetetlenné teszi a felülvizsgálatot, hogy kiszűrjék, van-e több alapvető sebezhetőségi pont az amerikai hadsereg Twitter- és más közösségi oldalainak hozzáférésében.

"A Twitter-hozzáféréseket általában egy szervezetben egy személy felügyeli, így nagyon könnyű egy jelszót megtudni. Valaki apró hibát követett el" - mondta a BBC-nek Alan Woodward számítógépes biztonsággal foglalkozó egyetemi tanár.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.