Meggyűlt a képviselők baja a cigistoppal

Rendkívül szigorú dohányzást korlátozó szabályozás lépett érvénybe Romániában. Március 17-én, csütörtökön nulla órától tilos a füstölés minden nyilvános zárt helyen, munkahelyen, tömegközlekedési eszközön, játszótéren, vendéglátóhelyen, illetve a szolgálati gépkocsikban és taxikban is. A tiltás vonatkozik a nem hagyományos, úgynevezett elektromos cigarettákra is.
A törvény alkalmazási útmutatóját pár órával a hatályba lépés előtt, szerdán tette közzé a kormány, így valószínűleg lesznek fennakadások, mivel nem szabályozták eléggé részletesen, hogy mi számít nyilvános közterületnek.

Eddig is tilos volt a dohányzás a boltokban, piaccsarnokokban, előadótermekben, sportcsarnokokban. A vendéglátóhelyek és munkahelyek kivételt képeztek, pontosabban ott rá lehetett gyújtani a dohányzásra kijelölt helyeken. A szerdán elfogadott végrehajtási normák szerint ilyen speciális helyek csak a nemzetközi repülőterek tranzitzónájában és a szigorított börtönökben lesznek. Ezen kívül gyakorlatilag csak a szabad ég alatt lehet dohányozni. Tilos a dohányzás nemcsak a bárokban, kávézókban és éttermekben, hanem a közös használatra szánt, mennyezettel és legalább két oldalfallal behatárolt tereken is.

A tiltás ellen vétő magánszemélyek 500 lejig (35 ezer forint) büntethetők, viszont a munkahelyükön cigarettázóktól visszatartható az alapbérük 5-10 százaléka, legfeljebb három hónapos időtartamra. Az ismétlődő kihágás a munkaszerződés felbontásához vezethet. A tiltást megszegő kávézók, bárok, vendéglők 5 ezer lejes bírságot kockáztatnak, ami a második kihágásnál megduplázódik, a harmadiknál pedig 15 ezer lejes pénzbírság mellett maga után vonja a vendéglátóhely bezárását.

A törvénnyel elsőként a parlamenti képviselőknek gyűlt meg a bajuk. Noha a parlament épületében számos fedetlen erkély található, a hatalmas távolságok miatt többen sérelmezték a szigorítást. Daniel Fenechiu független képviselő szerdán be is mutatta módosító törvényjavaslatának az indoklását, amely szerint a nyilvános zárt helyiség definícióját meg kell változtatni, az éppen hatályba lépő meghatározás ugyanis „ellentmond az elemi logikának". Javaslata értelmében akár munkahelyen is lehetne „dohányzószoba", az irodában dolgozók megegyezése alapján.

A kormány arra buzdítja az állampolgárokat, hogy jelentsék az esetleges szabálysértéseket. A zárt közterületeken dohányzást tiltó táblákat kell kihelyezni, és látható helyen fel kell tüntetni a telefonszámot, amelyen jelenteni lehet a tilosban füstölgőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.