Meggyilkoltak két francia újságírót Maliban

A Radio France Internationale két munkatársát Kidalból rabolták el, majd végeztek velük.

Elraboltak és meggyilkoltak két francia újságírót Maliban. Ghislaine Dupont és Claude Verlon, a Radio France Internationale két munkatársa Kidalban lett gyilkosság áldozata. Helyszíni jelentések szerint a két újságíró szombat délben az MNLA egyik helyi  vezetőjével készített riportot, és közvetlenül azután akkor rabolták el őket, hogy kiléptek a házból: ahogy Ambeiry Ag Rhissa MNLA-szóvviő mesélte, Dupont és Verlon távozása után kintről nagy zajt hallott. Amikor kiment, az látta, hogy az újságírók kocsija mellett egy terepjáró parkol, egy állig felfegyverzett alak pedig rákiált, hogy menjen vissza a házba. Rhissa visszament, az emberrablók pedig elhajtottak. Dupont és Verlon szitává lőtt holttestét nem sokkal később, a várostól néhány kilométerre találták meg.

A Bamakótól 1500 kilométerre  északnyugatra fekvő város a tuareg szeparatista szervezet, az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA)  fellegvára, a két újságíró pedig azért ment oda, hogy riportot készítsen a két éve alapított mozgalom vezetésével. Az MNLA tuareg államot akar Maliban. Ezt Azavad néven tavaly áprilisban ki is kiáltották, de senki nem ismeri el.

Dupont tapasztalt újságírónő volt, több éve az RFI Afrika-szakértője.  A júliusban és augusztusban tartott elnökválasztás idején már járt Kidalban. Ezúttal kedden utazott Bamakóból Kidalba, hogy a rádió november 7-re  és 8-ra tervezett műsorába készítsen anyagokat.

Francois Hollande francia államfő felháborodásának  adott hangot a kettős gyilkosság miatt, amely alig néhány nappal azután történt, hogy Párizsnak sikerült elérnie négy francia túsz kiszabaduljon Nigerben. A mostani kidali kettős gyilkosság azért is kellemetlen, mert az újságírókat a fényes nappal hurcolták el, ráadásul abból a negyedből, ahol rengeteg francia katona és ENSZ-békefenntartó álomásozik. Dupont és Verlon elrablását később az ENSZ BT is eltélte. Induljon azonnal vizsgálat és állítsák törvény elé a felelősöket – követelte határozatában a testület. 

A francia védelmi minisztérium  közölte, hogy a hadsereg kedden óva intette az újságírókat a Kidalba való  utazástól, és nem is volt hajlandó odaszállítani őket. A figyelmeztetés ellenére a két  újságíró a Maliban tartózkodó ENSZ-békefenntartó erő segítségével mégis eljutott  a városba.

A 2012. márciusi puccs után a nyugat-afrikai ország  északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el,  majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríját vezettek be az általuk  ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a  főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország januári katonai  intervenciója vetett véget.

A mali hadsereg segítségével a francia erők az  ország északi, hegyvidéki részébe szorították vissza az iszlamistákat, de Kidal  városába hagyták visszatérni a tuareg lázadókat. A szeparatisták szeptember végén felfüggesztették részvételüket a mali kormánnyal  kötött békemegállapodás végrehajtásában, és azzal vádolták a kabinetet, hogy nem  tartja tiszteletben a júniusi fegyvernyugváskor vállalt kötelezettségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.