Meggyilkoltak egy neves dagesztáni újságírót

A 46 éves Hadzsimurad Kamalovval a köztársaság fővárosában, Mahacskalában lévő irodája mellett végeztek.

Kamalovot lelőtték: sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a kórházba szállítás közben meghalt. A "Szólásszabadság" elnevezésű cég vezérigazgatóját, a "Csernovik" (Piszkozat) társadalmi-politikai hetilap alapítóját a rendőrség feltételezése szerint újságírói tevékenysége miatt ölhették meg.

Kamalov számos írásában bírálta a hatalmat, ezen belül is a belügyminisztérium vezetését. Egyebek között a köztársaságban gyakori eltűnések, emberrablások után nyomozott. Éppen ezért kerülhetett fel 2009 szeptemberében az úgynevezett „kilövési listára". Ismeretlenek olyan röplapokat terjesztettek, amelyeken azzal fenyegetőztek, hogy likvidálni fogják a banditákat és megbosszulják a rendőrség és a békés polgárok halálát.

A Csernovik szerkesztősége ellen gyakran indítottak Dagesztánban bírósági eljárást azzal a céllal, hogy bezárják. Egy időben egyetlen dagesztáni nyomda sem vállalta a lap kinyomtatását, kénytelenek voltak az újságot Észak-Kaukázus más régióiban elkészíttetni. A legutolsó nagy visszhangot kiváltó bírósági ügy a megölt újságíró alapította hetilap kollektívájának felmentésével végződött. Akkor azzal vádolták meg a Csernovikot, hogy szélsőséges eszméket terjeszt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.