Meggyalázták Márai Sándor kassai szobrát

Csütörtökre virradó éjjel egy fiatalember felmászott az életnagyságú alkotásra, majd levizelte. Azonnal elfogták.

A Korzár megyei lap pénteki beszámolója szerint nem sokkal éjfél előtt egy fiatalember mászott fel az életnagyságú alkotásra, majd levizelte. A barbár cselekedet észlelte a közeli térfigyelő kamera, s ezen keresztül az ügyeletes rendőr is, aki azonnal járőröket küldött a helyszínre. Ott elfogták és előállították a huszonhárom éves Peter P. helyi lakost. Érdeklődésünkre Slavomír Pavelcák, a városi rendőrség parancsnok-helyettese elmondta, hogy a fiatalembert garázdaság miatt harminc euróra büntették, s ezen kívül fizetnie kell a tisztítás és a fertőtlenítés költségeit is. Úgy tudjuk, hogy a barbár cselekedetet végrehajtó férfinak fogalma sem volt arról, hogy kit örökít meg az alkotás.

Márai Sándor 1900. április 11-én született Kassán. Már az 1930-as években korának egyik legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a magyarországi és a csehszlovákiai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. Az író az elmúlt években főleg A gyertyák csonkig égnek című alkotása révén viszont valóságos reneszánszát éri. A mű színpadi változatát Jeremy Irons főszereplésével Londonban is bemutatták.

Öt évvel ezelőtt állították fel szülővárosában az életnagyságú szobrát, amely Gáspár Péter alkotása. A több nemzetiségű, toleráns városként ismert kelet-szlovákiai megyeszékhelyen ilyen szoborgyalázásra még nem volt példa.

Márai kassai szobra
Márai kassai szobra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.