Meggyalázták Cs. Gyimesi Éva sírját

Ismeretlen elkövetők feldúlták a szombaton, május 28-án eltemetett Cs. Gyimesi Éva nyelvész és irodalomtörténész sírját a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap értesülése szerint az ismeretlen tettesek a síron elhelyezett virágokat elvitték, a koszorúkat pedig szétszórták a szomszédos sírokon. Cs. Gyimesi Éva kolozsvári nyelvész, irodalomtörténész és publicista május 23-án, hétfőn hunyt el, életének hatvanhatodik évében. Szombaton, május 28-án helyezték örök nyugalomra a Házsongárdi temetőben.

Cs. Gyimesi Éva Pulitzer-emlékdíjas publicista 1945-ben született Kolozsváron. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett 1968-ban, 1994-től 1998-ig az irodalomtudományi tanszék vezetője volt.  A Ceausescu-diktatúra idején az egyik meghatározó egyénisége volt az erdélyi és a kolozsvári értelmiségi ellenzéknek. A kommunista rendszer rettegett titkosszolgálata, a Securitate ezért folyamatosan megfigyelés alatt tartotta őt és családját. Megfigyelési aktáját utólag maga Cs. Gyimesi Éva dolgozta fel és adta közre kötetben saját megjegyzésekkel ellátva. A Szem a láncban című könyv 2009-ben jelent meg.

Részt vett 1989 után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megalapításában, 1994-től 1995-ig az RMDSZ magyar oktatási ügyekért felelős alelnöki tisztségét is betöltötte. Rendszerváltás után számos romániai magyar és magyarországi napilapban, folyóiratban jelent meg publicisztikája. Élete során számos kitüntetésben részesült, egyebek mellett 1991-ben a Romániai Magyar Írók Szövetségének díját, 1995-ben a Pro Cultura Hungarica díjat, 1996-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.