Meggondolatlannak nevezte az Új Kína Sarkozy és a dalai láma találkozóját

Meggondolatlannak nevezte az Új Kína hírügynökség vasárnap Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és a dalai láma előző napi gdanski találkozóját.

A hivatalos kínai hírügynökség szerint a találkozó "nem csupán a kínaiak érzéseit sérti, hanem aláaknázza a kínai-francia kapcsolatokat is". 

Az Új Kína emlékeztet arra, hogy "a kínai kormány és a kínai nép határozottan ellenzi minden külföldi vezető bármilyen formában történő kapcsolatfelvételét" a dalai lámával. "A francia fél mindazonáltal, figyelmen kívül hagyva Kína aggodalmait és a kínai-francia kapcsolatok általános helyzetért, megalkuvó, meggondolatlan, rövid távú kezdeményezést tett a tibeti kérdés kezelésére" - tette hozzá a hírügynökség.

Sarkozy és Tibet spirituális vezetője Gdanskban a Lech Walesa volt lengyel szakszervezeti vezető, korábbi államfő Nobel-békedíja 25. évfordulójára rendezett ünnepségek során folytattak szombaton zárt ajtók mögötti megbeszélést. Ezt követően a francia elnök újságíróknak elmondta: nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy folytatódjon a párbeszéd a dalai láma és a kínai vezetés között. Sarkozy egyúttal hangsúlyozta: a dalai láma ismét megerősítette, hogy nem követeli Tibet függetlenné válását Kínától.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.