Megfojtotta az első feleségét a másodikért, akit aztán miatta öltek meg

Megfojtotta az első feleségét az a pakisztáni férfi, aki miatt két napja a pakisztáni Lahorban a másodikat terhesen halálra kövezték. Mohamed Ikbal a CNN-nek mondta el, hogy hat éve végzett az első feleségével csak azért, hogy aztán elvehesse azt a 25 éves Farzana Parvínt, akivel aztán frigyre is lépett. Parvínt két napja kövezte halálra egy 20-30 emberből álló tömeg a lahori fellebbviteli törvényszék épülete előtt, amiért a nő a család választottja helyett inkább Ikbalhoz ment férjhez.

Ikbalt Parvín családja emberrablás miatt feljelentette, de Parvín vallomást tett, amely szerint szó sem volt erről, ő szabad akaratából házasodott. Ezután érte el a család dühe. A Parvínt halálra kövező tömegben ott volt az apja, több testvére és unokatestvére, de a kiszemelt vőlegénye is. Bár több rendőr is látta, hogy mi történik, egyikük sem lépett közbe. Parvín háromhónapos terhes volt.

Pakisztánban nem számít ritka jelenségnek a hasonló becsületgyilkosság. Csak tavaly 869-ről szereztek tudomást a helyi hatóságok, de ennél valószínűleg sokkal többet követnek el.

Ami Ikbalt illeti, ő hat éve ölte meg az első feleségét Parvín kedvéért. Emiatt az ebből az első házasságából származó fia, Aurengzeb fel is jelentette, a férfit pedig el is ítélték. Egy év után szabadult – hivatalosan azért, mert a fia megbocsátott neki. A férfi egyébként vitatja, hogy Parvín családja ne tudott volna a kötött tavalyi házasságról, amelyért hozományként ő 80 ezer rúpiát adott. Elmondása szerint a friggyel minden rendben volt addig, amíg Parvín anyja tavaly decemberben meg nem halt. A család ezután találta ki, hogy mást – Parvín egyik unokatestvérét – akarja vőnek. Ikbaltól pénzt követeltek, és mert nem kapták meg, emberrablás vádjával mentek el az igazságszolgáltatáshoz.

Parvín megkövezése bel- és külföldön is hullámokat vetett már. Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök csütörtökön azonnali intézkedésekre szólította fel a tízmilliós Lahor – Pandzsáb tartomány fővárosa – hatóságait. Sarif a becsületgyilkosságokat „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte. Csütörtökön Pakisztán több nagyvárosában is tüntettek ellenük.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön kijelentette, hogy a dél-ázsiai országnak lépéseket kell tennie az úgynevezett becsületgyilkosságok ellen. William Hague brit külügyminiszter úgy nyilatkozott, feldúlta Parvín halála, és szintén arra szólította fel a pakisztáni kormányt, hogy vessen véget a barbár hagyománynak. Becsületgyilkosságból – amikor egy család végez valamelyik, többnyire női tagjával – világszerte ötezret követnek el szerte a világon. Elég hozzá, ha az adott családtag ellenszegül a többségi akaratnak – például olyasvalakivel házasodik össze, akit szeret. Emberi jogi szervezetek szerint az évi ötezer becsületgyilkosság csak a jéghegy csúcs, és a valódi szám húszezer körül van, mert rengeteg esetről egyszerűen senki nem tesz bejelentést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.