Megfigyelőket küldene Szíriába Kofi Annan

Kofi Annan nemzetközi megfigyelőcsapatot akar Szíriába küldeni. Törökország eközben felszólította állampolgárait, hogy térjenek haza Szíriából.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai megbízottja bizottságot küld a jövő hét elején Damaszkuszba, hogy a szíriai vezetéssel megállapodjon egy nemzetközi megfigyelői misszióról - közölte pénteken Annan szóvivője. A szóvivő ezzel arra a kérdésre reagált, amely a szíriai külügyminisztérium egy nem sokkal korábbi közleményére vonatkozott, amely szerint a damaszkuszi vezetés együttműködik Annannal.

Valíd Moallem külügyminiszter ezt azzal egészítette ki, hogy "a kormány eltökélte: a terroristák lefegyverzésével megvédi az állampolgárokat, és ugyanakkor folytatja a politikai megoldás keresését".

Tuniszban eközben három arab ország: Tunézia, Egyiptom és Líbia külügyminisztere tartott tanácskozást Szíriáról, és arra a következtetésre jutott, hogy "arab keretek között" kell megoldást találni a válságra. Sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, hogy mindhárom ország ellenzi a külföldi katonai intervenciót Szíriában.

Mindeközben Törökország felszólította Szíriában lévő állampolgárait, hogy mielőbb térjenek haza, mert a fejlemények miatt nagy a biztonsági kockázat.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azt javasolta, hogy hozzanak létre egy biztonsági zónát a határ mellett a menekülteknek, és hogy hívják vissza a nagykövetet, ha minden török állampolgár elhagyta az országot. Két török újságíró valószínűleg most is Aszad katonáinak kezében van.

Törökország szerint az utóbbi napokban megnőtt a menekültek száma, naponta ezren szöknek át a határon, eddig összesen több mint 14 ezren menekültek át Törökországba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.