Megfigyelik a Nyugat-Afrikából visszatérő amerikai katonákat

Az amerikai szárazföldi haderő Olaszországban megkezdte az ebola sújtotta országokból visszatérő katonáinak elkülönítését - közölte hétfőn a Pentagon.
A megszigorított biztonsági előírások értelmében a Nyugat-Afrikából visszatérő katonákat akkor is karanténba zárják a viceznai bázison, ha nem jelentkeztek náluk a betegség tünetei és ha nem voltak részesei olyan incidensnek, amelynek nyomán feltételezhető lenne, hogy megfertőződhettek volna. Az észak-olaszországi bázison eddig 11 katonát különítettek el, köztük Darryl Williams tábornokot, aki az amerikai katonai segítségnyújtás első szakaszában látta el az irányítás feladatát a régióban.

Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi tárca szóvivője szerint ugyanakkor a katonák 21 napig tartó, fokozott elővigyázatossági megfigyelését helytelen lenne karanténnak nevezni. Mint mondta, az egységek rotációja miatt az elkövetkező napokban további több tucatnyi katona kerül majd elkülönítőbe.

A Pentagon sajtóértesülések szerint fontolóra vette, hogy az óvintézkedést a többi haderőnemnél is bevezettesse, ugyanakkor Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy az intézkedést nem terjesztették ki a fegyveres erők egészére. Az amerikai haderő tagjai elkülönítő egységeket építenek, mobil laboratóriumokat üzemeltetnek és egészségügyi munkásokat képeznek ki Nyugat-Afrikában. A tervezett csaknem 4 ezer fős kontingensből jelenleg 600-an Libériában, további százan pedig Szenegálban állomásoznak.

Suan Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Conacryban, Sierra Leone fővárosában kijelentette, hogy az Egyesült Államok a járvány sújtotta országok mellett áll az ebola ellen folytatott hosszú küzdelmükben.

Az ENSZ főtitkárának szóvivője hétfőn élesen bírálta azokat a korlátozásokat, amelyeket három amerikai szövetségi állam - New York, New Jersey és Illinois - vezetett be a hazatérő egészségügyi alkalmazottakkal szemben. Ban Ki Mun főtitkár szavait tolmácsolva Stephane Dujarric hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozókat nem lenne szabad tudományosan meg nem alapozott korlátozásoknak alávetni. Dujjaric szerint az idei járvány során 450 egészségügyi alkalmazott kapta el a járványt, akik közül 244-en bele is haltak a betegségbe.

New Jersey államban a hét végén politikai vihart kavart, hogy egy Sierra Leonéből hazatért amerikai ápolónő, Kaci Hickox embertelennek, az állampolgári jogai megsértésének nevezte, hogy a newarki reptérre történt megérkezését követően elkülönítették. A nővért, akit pénteken tünetmentesen helyeztek karanténba, és akinek ebolatesztje negatívnak bizonyult, hétfőn Chris Christie kormányzó utasítására hazaengedték Maine államba.

Az amerikai kormány felszólította Christie-t és Andrew Cuomo New York-i kormányzót, hogy vonja vissza az ebolásokkal érintkezésbe lépett egészségügyi dolgozók 21 napos kötelező elkülönítésére vonatkozó utasítását. Ennek létjogosultságát ugyanis Washington szerint tudományosan nem támasztották alá.

New Yorkban egyébként hétfőn megkezdték egy nemrégiben Nyugat-Afrikában járt, 5 éves kisfiú mintáinak laboratóriumi vizsgálatát. A gyerek sajtójelentések szerint belázasodott.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) hétfőre ígérte, hogy ismerteti az elkülönítésre vonatkozó új irányelveit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.