Megfigyelési ügy miatt tört ki kormányválság Csehországban

A közlekedési miniszter lemondott, Petr Necas kormányfő több tárcavezetőt is meneszteni akar.

Korrupciógyanús ügyei miatt a múlt hét végén lemondott posztjáról Vít Bárta közlekedési miniszter, a legkisebb kormánypárt, a Közügyek (VV) alapító tagja.

Petr Necas miniszterelnök elfogadta a döntését, s egyúttal jelezte, hogy a VV további két tagját, a belügyminisztert és az oktatásügyi tárca vezetőjét is meneszteni szeretné. A cseh köztévé (CT) vasárnapi politikai vitaműsorában Radek John pártelnök közölte, hogy ha a kormányfő csak az ő jelöltjeiket váltja le, akkor távoznak a hárompárti koalícióból, amely emiatt elveszítené a többségét az alsóházban. Bohuslav Sobotka, az ellenzéki cseh szocdemek (CSSD) elnöke szerint a Közügyek a szicíliai klánok mintájára működött, mert a keresztapa havonta szintén fizetett jutalmat a hűségeseknek. - Emiatt a kormánykoalíciónak nincs morális joga ahhoz, hogy hatalmon maradjon. Mondjanak le, mert mielőbb előrehozott választásokat kell kiírni – mutatott rá a baloldali pártelnök. Petr Necas hétfőn keresi fel a Hradzsinban Václav Klaus elnököt, s ekkor derül ki, hogy hány minisztert kíván meneszteni.

Az új cseh belpolitikai botrányt a Mladá fronta Dnes napilap robbantotta ki, amely nyilvánosságra hozta Bártának a tíz évvel ezelőtti terveit. A most lemondott miniszter akkor az ABL magán őrző-védő társaság és detektív iroda  tulajdonosa volt, s a jegyzőkönyvek alapján néhány beosztottjával közölte: a nagyobb gazdasági hatalom megszerzése érdekében be kell épülni a nagypolitikába. Ezért alapították meg a Közügyeket, amely a korrupcióellenes programjával a tavalyi parlamenti választásokon 10,88 százalékos támogatottságot szerzett. Röviddel ezután a kétszáz tagú alsóházban jelenleg 118 mandátummal rendelkező, jobbközép kormánykoalíció tagja lett. Bárta előzőleg a cégét eladta a fivérének.

Néhány hete azonban a nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy az ABL éveken át politikusokat is megfigyelt és lehallgatott. Mindmáig pedig  törvénytelenül pénzeli a Közügyeket. Erről néhány napja a párt egyik alelnöke és parlamenti frakciójának vezetője számolt be a cseh napilapnak. Elmondták azt is, hogy a volt minisztertől – aki milliárdos - havonta fejenként 55 ezer koronát (hozzávetőleg 550 ezer forint) kaptak azért, hogy ne fecsegjenek a zavaros pártfinanszírozási ügyekről. Miután ezt megtették, a múlt hét végén kizárták őket a VV-ből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.