Megfigyelési ügy: Clinton szerint felnőttekhez méltó párbeszédre van szükség

Hillary Clinton felnőttekhez méltó párbeszédet szeretne az állami megfigyelés korlátairól, amelyekre az Edward Snowden által kiszivárogtatott lehallgatási módszerek világítottak rá.

Hillary Clinton felnőttekhez méltó párbeszédet szeretne az állami megfigyelés korlátairól, mondta Londonban a Chatham House-díj átvételének alkalmából rendezett ceremónián. - Ez egy nagyon fontos ügy. A titkosszolgálatok kérdésében, hála Istennek, az USA és Nagy-Britannia is demokrácia - mondta Clinton, akit esélyesnek tartanak az elnökjelöltségre a 2016-os amerikai elnökválasztáson. A nemzetközi diplomáciában betöltött szerepéért díjazott volt külügyminiszter hozzátette: - Józan, felnőttekhez méltó beszélgetést kell folytatnunk arról, hogy mit kell tennünk, hogyan cselekedjünk a legátláthatóbb módon, a legalaposabb felügyelett mellett, úgy, hogy az állampolgárok is megértsék.

A brit politikai életben már egy ideje megy a vita arról, hogyan kellene megreformálni a titkosszolgálatok ellenőrzését. Yvette Cooper a Munkáspárt árnyék-belügyminisztere, aki korábban a brit parlament titkosszolgálati bizottságának tagja volt, a titkosszolgálati szervek alaposabb átvizsgálását sürgette. Az egyeztetést szorgalmazó Clintonhoz és Cooperhez képest az MI5 vezetője, Andrew Parker keményebben fogalmazott. Pár napja arra figyelmeztetett, hogy a megfigyelési módszerek kiszivárogtatása ajándékot jelent a terroristáknak. Edward Snowden nevét ugyan nem ejtette ki, de valószínűleg a harminc éves informatikus nagy botrányt kavaró ténykedésére utalt.

Jack Straw volt munkáspárti külügyminiszter egyetértett Parkerrel, és éles kritikát fogalmazott meg a The Guardiannal szemben, amiért közölte a titkos dokumentumokat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási módszereiről. Szerinte az újság szemet hunyt a lehetséges következmények felett, naivan azt gondolta, eldöntheti, hogy a birtokában lévő információ nemzetbiztonsági kockázattal jár-e vagy sem. Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes, a liberális demokraták elnöke részben egyet értett Straw szavaival, és véleménye szerint a lap nem vétlen. A botrány azonban alkalmat ad arra, hogy a brit kormányon belül megvitathassák a  titkosszolgálati szervek átvizsgálását.

Vince Cable üzleti ügyekkel foglalkozó liberális demokrata miniszter a BBC Radio4-nak adott interjúban ezzel szemben megköszönte a Guardiannek, hogy publikálta az információkat, szerinte az újság valóban közszolgálatot teljesített. Snowden szerepe azonban kettős: egyrészt felhívta a figyelmet a problémára, ami pozitív, másrészt viszont több érzékeny adatot is a nyilvánosság elé tárt. Cable egyetértett Cleggel, szerinte is komolyabban kellene ellenőrizni a titkosszolgálati szerveket. A miniszterlenök szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, David Cameron elégedett a rendszerrel. Hozzátette azt is, hogy a titkosszolgálatok felügyelete amúgy is a felelős bizottság feladata, aminek Clegg is a tagja.

A szerveket a szabályozás szerint a külügyminiszter, a parlament titkosszolgálati bizottsága és a titkosszolgálati biztosok számoltathatják el. David Bickford, az MI5 és az MI6 egykori jogi vezetője szerint a jelenlegi rendzser alkalmatlan, túlságosan védett és alulszabályozott. Nem tudnak például mit kezdeni azzal a problémával, ha politikailag érzékeny témákat kell megvitatni, vagy az információgyűjtés kerül szóba.

Clinton nem tett megjegyzéseket a Nagy-Britanniában folyó vitákra, azt azonban hangsúlyozta, hogy egyetért Barack Obamával, aki támogatja a megfigyelési módszerekről szóló vitákat. A volt amerikai külügyminiszter szerint mindenképpen úgy kell erről a témáról beszélni, hogy a magánadatok védelme és az állampolgárok jogai álljanak a középpontban.

Snowden-párti tüntetés augusztusban Brazíliában
People use masks with pictures of former NSA contractor Edward Snowden masks during the testimonial of Glenn Greenwald, the American journalist who first published the documents leaked by Snowden, before a Brazilian Congressional committee on NSA's surveillance programs, in Brasilia August 6, 2013. REUTERS/Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: POLITICS MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.