Megfigyelési botrány: átláthatóságot akarnak az óriáscégek

Több tucat óriáscég – többek között a Facebook és a Google – levélben kérte az Obama-adminisztrációt, hogy hozzanak nyilvánosságra több információt a kormány adatgyűjtési gyakorlatáról.

Több tucat óriáscég – többek között az Apple, a Google, a Facebook, a LinkedIn, a Yahoo, a Microsoft és a Twitter – arra kéri az amerikai kormányzatot, fedje fel a nemzetbiztonsági ügyeket érintő adatgyűjtési gyakorlatát, áll a Barack Obama amerikai elnökhöz, Eric Holder igazságügyi miniszterhez, és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatójához, Keith Alexanderhez írott levélben.

A nagyvállalatok azóta próbálják bizonygatni függetlenségüket, hogy Edward Snowden, az NSA volt munkatársa információkat szivárogtatott ki az ügynökség megfigyelési és adatgyűjtési módszereiről. A fent említett cégek is gyanúba keveredtek, nem világos ugyanis, hogy milyen irányelvek alapján mennyi információt adtak át a kormányzatnak felhasználóikról.

Alexander az Aspeni Biztonsági Fórumon a levéllel kapcsolatban elmondta, nyitott az ötletre. Habár hangsúlyozta, hogy nagyon át kell gondolniuk, mit is hozhatnak nyilvánosságra az FBI munkájának veszélyeztetése nélkül. Alexander elmondta azt is, fontos észben tartani, hogy a cégeket törvények kötelezték az adatok átadására, nem volt választásuk.

Egyes vállalatok – például az Apple és a Facebook – júniusban megegyeztek a kormánnyal, hogy néhány információt nyilvánosságra hozhatnak arról, hány megkeresést kaptak a kormányzati szervektől. A közzé tehető adatok azonban igencsak korlátozottak: csupán egy fél éves időszakról publikálhatnak adatokat, amelyekből nem derül ki, hogy kikről kértek információt megfigyelés céljából, és mikor volt szükség az adatokra bűnügyi felderítéshez.

A csütörtöki levélben már az áll, hogy rendszeresen szeretnének jelentéseket készíteni az adatkérések és az érintett felhasználók számáról, tudósít a Reuters. A kongresszustól azt várják, hogy törvényileg is kötelezze a kormányzatot az átláthatóságra, és biztosítsa, hogy a cégek hatósági engedély nélkül is nyilvánosságra hozhassák az adatkérésekkel kapcsolatos statisztikákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.