Megfertőződött az ebola elleni harc vezetője

A nyugat-afrikai Ebola járvány elleni küzdelmet irányító Sierra Leone-i orvos maga is elkapta a halálos betegséget az ország elnöki hivatalának szerdai bejelentése szerint, miközben a szomszédos Libériában, ahol szintén tombol a kór, egy ember tiltakozásul felgyújtotta az egészségügyi minisztérium épületének egy részét - írja a hirado.hu.

A 39 éves orvos, Omar Khan a Sierra Leone-i hatóságok szerint még életben van, jelenleg az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet egy kórházában kezelik. Khan egy Sierra Leone-i klinikát vezetett, ahol ebolás betegeket kezelnek.

Az orvost korábban nemzeti hősnek nevezte a Sierra Leone-i egészségügyi miniszter, mivel több mint száz ember életét mentette meg az országban február óta terjedő ebola-járvány során. A minisztérium szerdai közleménye megrendítőnek nevezte az orvos megfertőződését.

Az ebola eddig 632 embert ölt meg Sierra Leonéban, Guineában és Libériában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig száz egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal, közülük ötvenen életveszélyes állapotba vannak.

Libériában egy ember szerdán lángra lobbantotta az egészségügyi minisztériumot, tiltakozásul 14 éves öccse halálért, aki az Ebola áldozata lett. "Az egészségügyi dolgozók nem tesznek eleget a vírus ellen. Pénzszerzési lehetőségként tekintenek a (vírusra), miközben az emberek meghalnak" - mondta a gyújtogató, miután letartóztatták.

A gyújtogatásban a minisztérium épületének egy része kiégett. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés. Az Ebolára nincs orvosság, sem gyógymód. Tünetei közé tartozik a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az első járványokban a betegek 90 százaléka elhunyt, de a halálozások aránya még ma is meghaladja a 60 százalékot.

A WHO korábbi értékelésében azt valószínűsítette, hogy a járvány még hónapokig fog tartani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.