Megfenyegette Londont egy északír radikális párt

Megfenyegette Nagy-Britanniát hétfőn egy északír radikális párt, amely közel áll a március 9-i craigavoni rendőrgyilkosságot elkövető terrorcsoporthoz, a Folytonosság IRA-hoz.

Des Dalton, a Sinn Féin katolikus párt egyik szakadár csoportjának, a Republikánus Sinn Féinnek (RSF) az alelnöke a Channel Four brit tévéadónak nyilatkozva kijelentette: az észak-írországi probléma abban gyökeredzik, hogy Nagy-Britannia megszállva tartja a tartományt. "A brit kormánynak meg kell értenie, hogy ha megszállva tart egy másik országot, akkor annak következményei vannak. Amíg ez az állapot fennáll, az ellenállás folytatódik" - válaszolta arra a kérdésre, hogy szerinte jogos-e támadásokat elkövetni Nagy-Britannia ellen.

Az RSF 1986-ban szakadt ki a legjelentősebb északír katolikus pártból, a Sinn Féinből. Tagadja, hogy lenne katonai szárnya.

Az északír rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vett két újabb gyanúsítottat a rendőrgyilkossággal kapcsolatban. Így már összesen hét embert vettek őrizetbe az ügyben. A rendőrgyilkosság két nappal azután történt, hogy egy másik terrorszervezet, a Valódi Ír Köztársasági Hadsereg (Real IRA), az IRA szakadár, republikánus szárnya Belfasthoz szintén közel lelőtt két brit katonát.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.