Megfélemlítik az újságírókat Szocsi előtt

Bírálta az orosz hatóságokat kedden kiadott jelentésében a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet, amiért korlátozzák az újságírókat abban, hogy szabadon tudósíthassanak a jövő hét pénteken kezdődő szocsi téli olimpia előkészületeiről.

Jelentésében a szervezet részletezte, hogy a hatóságok miként zaklatják az orosz és a külföldi újságírókat, illetve miként akadályozzák meg őket abban, hogy szabadon tudósítsanak az érzékenyebb ügyekről is Szocsiból. A hatóságok növekvő szigora és az egyre szorosabb ellenőrzés barátságtalan hellyé tette Szocsit a téli olimpiára kiküldött újságírók számára - írta elemzésében a Foreign Policy című amerikai külpolitikai folyóirat.

Az orosz hatóságok azzal töltötték az utóbbi két évet, hogy gondosan cenzúrázzák a szocsi előkészületekről szóló beszámolókat, és elnyomják a helyi független újságírók hangját. A céljuk, hogy pozitív képet fessenek a Vlagyimir Putyin orosz elnök szívügyének tekintett rendezvényről, amely a történelem legdrágább olimpiájának számít.

A tudósítóknak megfélemlítéssel, zaklatással és bebörtönzéssel kell szembenézniük, a jelentés szerint a legtöbb helyi sajtómunkás ezért öncenzúrát kényszerült alkalmazni. Ez különösen azért problémás, mert a rendezvény előtt állítólag rengeteg botrányos ügyről lehetett volna beszámolni, úgy környezetvédelmi szabálytalanságokról, mint munkaügyi és emberi jogi jogsértésekről. "A híradások legtöbbje olyan módon számol be az eseményekről, mint ahogyan az elhunytak esetében szokás: vagy jót vagy semmit" - olvasható a New York-i székhelyű szervezet jelentésében.

„Az orosz hatóságok olyan keményen bánnak az újságírókkal, jogvédőkkel és civil aktivistákkal, amire a Szovjetunió összeomlása óta nem volt példa" - mondta Nina Ognianova, a CPJ európai és közép-ázsiai programjainak koordinátora. Az orosz hatóságok eddig nem reagáltak a szervezet által megfogalmazott bírálatra. A Szocsiról tudósító orosz médiumok többsége közvetlenül az állam irányítása alatt áll, vagy egyéb módon függ az állami hatóságoktól. A bizottság tagjai által megkérdezett újságírók nagy része beismerte, hogy a hírcsatornák jelentős állami forrásokban részesülnek, s cserében az elvárásoknak megfelelő tartalmat közvetítenek. A szocsi városi vezetés rendszerint felülvizsgálja a televíziós híradásokat, mielőtt azok adásba kerülnének, és kivágatja a kínos részleteket. A hatóságok hasonló módon gyakran újságcikkek törlését is el tudják érni. A jelentés szerint 2012 decemberétől 2013 márciusáig Szocsi közel egymillió dollárt (223 millió forintot) osztott szét tizenhét médiatársaság között.

Eközben azokat a merészebb újságírókat, akik az események sötét oldaláról - például kényszerkilakoltatásokról, ki nem fizetett bérekről és korrupcióról - is készek beszámolni, elbocsátják, áthelyezik vagy koholt vádakkal letartóztatják. Szvetlana Kravcsenkót, a helyi hatóságok visszaéléseit feltáró egyik helyi újságírónőt például cikkei megjelenése után elítélték, amiért a vádak szerint megvert egy biztonsági őrt.

Olga Allenova, a Kommerszant című orosz napilap tudósítója 2011-ben hat hónapot töltött az emberi jogok megsértésének kivizsgálásával az olimpiai játékokkal összefüggésben. A hatóságok ezalatt több fenyegető levelet is küldtek az újságnak, amelyben figyelmeztették a lap vezetését, hogy "ha nem hagynak fel az országimázs rombolásával, akkor súlyos problémáik lesznek" - mondta az újságírónő. Röviddel azután, hogy újabb cikkeket jelentettek meg, a szerkesztőt kirúgták, Allenovát pedig áthelyezték. Egy másik tudósítót kábítószerrel kapcsolatos vádakkal vettek őrizetbe, ő a helyi tisztségviselők korrupciós ügyei után nyomozott.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet is a helyi hatóságokat tartja felelősnek a zaklató kampányért, azok viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy az újságírók ellen folytatott eljárások nem politikai, hanem szigorúan bűnügyi kérdésnek minősülnek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a külföldi újságírókat is zaklatni fogják-e az olimpiai játékok alatt. Elmondható, hogy a nemzetközi társaságok munkatársai az eddigiekben szabadabban számolhattak be a különböző visszaélésekről, volt azonban néhány kivétel. A norvég TV2 televíziós csatorna munkatársait "több ízben is feltartóztatták, őrizetbe vették, megfélemlítették és börtönnel fenyegették", amikor tavaly ősszel Szocsiban jártak. Végül szabadon engedték a norvég újságírókat, egyikük azonban arról számolt be, hogy amikor visszakapta telefonját, világosan látszott, hogy kivették belőle a SIM kártyát és talán le is másolták.

A Guardian egyik elemzője azt írta cikkében, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) minden bizonnyal figyelemmel fogja követni a versenyzők, a nézők és az újságírók internetes és telefonos kommunikációját is.

A téli olimpia február 7-én kezdődik a Fekete-tenger partvidékén fekvő Szocsiban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.