Megfékezték a csernobili erdőtüzet

A csernobili atomerőmű atomtemetőjétől mintegy öt kilométerre sikerült megállítani az erdőtűz terjedését, és mivel kedd estére gyöngült a térségben a szél, gyorsan meg lehet fékezni a lángokat a főbb tűzgócoknál is - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.
Az ukrajnai internetes média által szerdára virradóra idézett tárcavezető szerint a csernobili atomerőműtől húsz, az üzem atomtemetőjétől öt kilométerre fékezték meg a lángok terjedését. Az erőmű környékén a háttérsugárzás szintje nem emelkedett. Avakov tájékoztatása szerint az erdőtűzzel érintett térségben fokozták a járőrözést, riadóztatták a Nemzeti Gárdát és a belügyminisztériumnak alárendelt egységeket is. „Nincs ok a félelemre, nincs pánik. Ellenőrzés alatt tartjuk (a helyzetet)" - nyugtatta a közvéleményt Avakov Facebook-oldalán a helyi idő szerint este tíz órai helyzetképről adva tájékoztatást.

Zorjan Skirjak, a rendkívüli helyzetek hivatalának vezetője azt mondta, hogy a tűzoltó repülőgépek bevetésének köszönhetően sikerült eloltani az erdő „felsőbb" rétegeiben terjedő lángokat, és teljes ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Avakov és Skirjak sem zárta ki, hogy szándékos gyújtogatás vagy a tűzzel való felelőtlen bánásmód miatt kapott lángra az erdő. Avakov szerint alapos a szándékos gyújtogatás gyanúja. Az erdőtűz a Csornobilszka Puscsa nevű vállalat területén keletkezett. Kedd este mintegy 400 hektáron égett az erdő, és a tűz az erőmű irányában terjedt.

A szóban forgó céget honlapja szerint 1992-ben hozták létre a tiltott övezetben lévő erdők kezelésére. Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet – közismertebb nevén a „Zónát" – az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Az atomerőmű utolsó, még működő 3. reaktorblokkját 2000-ben állították le.

1986. április 26-án robbanás történt az erőmű 4. reaktorblokkjában. Ez volt a világ legsúlyosabb atomerőmű-balesete. A reaktorblokk fölé emelt betonszarkofág fölé jelenleg újabb védőburkolat épül, amely a tervek szerint 2016-ra készül el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.