Megérkeztek Iránba a NAÜ-ellenőrök

Teherántól válaszokat várnak az atomprogram katonai vetületével kapcsolatos nyugati aggodalmakat tükröző kérdésekre is.

Megérkezett vasárnap hajnalban Teheránba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége, amely a vitatott iráni atomprogramról folytat majd tárgyalásokat az iráni vezetőkkel.

A Herman Nackaerts főigazgató-helyettes vezette delegációnak két ismert fegyverszakértő – a francia Jacques Baute és a dél-afrikai Neville Whiting – is tagja, ami arra utal, hogy az iráni vezetőknek várhatóan válaszolniuk kell az atomprogram katonai vetületével kapcsolatos nyugati aggodalmakat tükröző kérdésekre is.

Nackaerts szokatlanul nyers hangon sürgette Iránt, hogy működjön együtt a NAÜ-küldöttséggel annak tisztázására, hogy fejleszt-e nukleáris fegyvereket atomprogramjának keretében. Az indulás előtt, a bécsi repülőtéren Nackaerts újságíróknak úgy fogalmazott, hogy reményei szerint Irán tárgyalni fog a küldöttséggel minden nyugati aggodalomról.

A NAÜ munkatársai a háromnapos vizsgálódás keretében felkeresnek egy föld alatti urándúsító központot a síiták szent városa, Kum közelében, s megpróbálnak találkozni olyan szakemberekkel, akik állítólag az iráni fegyverkezési programon dolgoznak. Az országban zajló nukleáris tevékenységre vonatkozó iratokat akarnak átnézni, és biztosítékot kapni az iráni hatóságoktól arra, hogy lehetőség lesz további hasonló ellenőrzésekre.

A szakértők tapasztalatairól szóló jelentés megfigyelők szerint nagyban befolyásolhatja azokat az amerikai vezetéssel zajló nyugati erőfeszítéseket, amelyeknek célja hátráltatni az Egyesült Államok és Nyugat-Európa megítélése szerint fegyverkezési célú iráni atomprogramot.

Irán a leghatározottabban tagadja, hogy nukleáris fegyverkezés lenne a célja. Eddig arra sem volt hajlandó, hogy tárgyaljon a fegyverkísérleteiről, mondván, hogy a rájuk vonatkozó bizonyítékok hamisak, „néhány pökhendi állam" fabrikálta őket.

Teherán három éven keresztül nem volt hajlandó tárgyalni állítólagos fegyverkísérleteiről, mondván, hogy a gyanút „néhány arrogáns ország által gyártott hamis dokumentumokra" alapozzák.

A teheráni repülőtéren azonban iráni tüntetők várták a NAÜ-küldöttségét, s tiltakozásul a január 11-én pokolgépes merénylet áldozatává vált iráni atomtudós, Musztafa Ahmadi Rosan fényképét lengették. Az esetleges incidenseket elkerülendő a biztonsági szolgálat a reptéri kifutópályáról egyenesen a szállodába vitte a delegáció tagjait.

Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a NAÜ szakértői háromnapos látogatásuk alatt valószínűleg felkeresik a fordói urándúsító létesítményt.

A NAÜ azt kérte az iráni vezetéstől, hogy a szakértők személyesen találkozhassanak és beszélhessenek olyan tudósokkal, akik a gyanú szerint részt vesznek a fegyverprogramban, illetve ellenőrizhessenek dokumentumokat, s a jövőben felkereshessék az atomfegyverprogrammal kapcsolatba hozott helyszíneket.

Az iráni média éberségre intette a kormányt, mert szerinte a NAÜ küldöttségének egyes tagjai "kémek", ami jól tükrözi a világszervezet szakértőivel szemben táplált mély gyanakvást.

Az egyik, a busehri atomlétesítmény Iránban. Kis lépésekkel az atombombáig?
Busehr, 2010. augusztus 21. Az atomerőmű biztonsági személyzetének fekete ruhát viselő női tagjai nézik a média képviselőit, akik a dél-iráni Busehr városában felavatott, orosz segítséggel épült iráni atomerőmű előtt várakoznak 2010. augusztus 21-én. Ezen a napon a létesítmény számára 82 tonnányi orosz nukleáris fűtőanyagot adtak át a Rozatom oroszországi állami atomenergai vállalat képviselői a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete mellett. (MTI/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH) Korlátozások és megjegyzések:
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.