Repülőn érkeztek Romániába az első „kvótás” menekültek

Megérkezett az első tizenöt menekült abból a 6351 fős kontingensből, amelyet Romániának be kell fogadnia az európai uniós belügyminiszterek tavaly szeptemberben hozott döntése alapján. Akkor egyébként Csehország, Magyarország és Szlovákia mellett Románia képviselője is a kötelező kvóták ellen szavazott, de a bukaresti vezetők utólag többször hangsúlyozták, hogy betartják a nem egyhangú, de minden tagállamra érvényes döntést.

Az első tizenöt menedékkérő menetrend szerinti repülőjárattal érkezett Athénból Bukarestbe. A csoportot férfiak, nők és három, ötévesnél kisebb gyerek alkotja. A repülőtéren mikrobuszba ültették őket, és útnak indították a moldvovai-ukrán-román hármashatárnál fekvő Galac (Galati) felé. Az ottani befogadóközpontban 250, szükség esetén 280 menekültet tudnak elhelyezni – közölte Ermina Mihai, a román bevándorlási hivatal (IGI) szóvivője.

Március folyamán várhatóan összesen 135 menekült érkezik Romániába Görögországból, illetve 160 Olaszországból. A szóvivő azt elmondta, hogy szükség esetén egy galaci bentlakásban 100, a befogadóállomás udvarán, sátrakban további 200-300 személyt tudnak elhelyezni.

Romániának a következő két évben 6351 menekültet kell átvennie. A lakosság nagy része ellenzi a kötelező kvótákat, de a menekültek érkezését nem előzte meg különösebb felzúdulás. Mindössze a szélsőjobboldali Új Jobboldal Párt tiltakozott, és követelte referendum kiírását a menekültkvótákról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.