Megérkeztek Irakba az első orosz vadászgépek

A közel-keleti ország szombaton megkapta azoknak az orosz vadászgépeknek az első sorozatát, amelyeket a síita miniszterelnök, Núri al-Maliki kormánya a szunnita szélsőséges szervezet, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) elleni harcban akar bevetni.
Az öt Szu-25-ös érkezéséről Mohamed al-Askari, az iraki védelmi minisztérium szóvivője tett bejelentést. Elmondása szerint az orosz vadászgépeket napokon belül hadrendbe állítják. Péntek óta szintén orosz MI-28-as és MI-35-ös harci helikopterek is  Irakban vannak.

A használtan, ötszázmillióért vásárolt orosz vadászgépektől a bagdadi kormány azt várja, hogy fordítanak a helyzeten, és a segítségükkel sikerül megállítani a nyugati országrészt városról városra elfoglaló ISIS offenzíváját. Szombaton az iraki kormányerőknek állítólag sikerült visszavenniük Tikritet, és a néhai diktátor, Szaddám Huszein szülővárosáért vívott harcban 60 szunnita szélsőségessel végeztek is. de ezt az ISIS cáfolta. Az ISIS három hete, június 9-én kezdődött offenzívájának – a 2006 után újra kitört síita–szunnita polgárháborúnak – ENSZ-becslések szerint eddig több mint ezer ember esett áldozatul, és százezrek váltak földönfutóvá. Tikrit elfoglalása után az iraki hadsereg egységei már az ország második legnagyobb városa, Moszul visszavételére készülnek. Az egész itt kezdődött három héttel ezelőtt. A szunnita szélsőségesek azóta a Bagdadtól félórányi autóútra lévő Falludzsáig nyomultak előre, és gyakorlatilag az ellenőrzésük alá vonták a nyugati határt is, néhány nappal ezelőttig mindössze pár ezer emberrel kényszerítve meghátrálásra a velük szemben álló 350 ezres hadsereget, amelybe a Maliki-kormány az amerikaiak kivonulása, 2011 óta több mint negyvenmilliárd dollárt ölt.

Ami az orosz vadászgépeket illeti, róluk Maliki a héten azzal a megjegyezéssel tett bejelentést, hogy az Egyesült Államok becsapta Irakot, amikor a bagdadi kormány F-16-osokat vett az amerikaiaktól, ezek a vadászgépek ugyanis a hosszadalmas, feleslegesen elnyújtott folyamat miatt nem érkeztek meg és nem voltak a helyükön, amikor az ISIS offenzíváját kellett volna megfékezni valamivel. Barack Obama amerikai elnök korábban 300 katonai tanácsadót küldött Irakba segíteni az ISIS elleni harcot, és jelezte azt is, hogy ha kell, az amerikai légierő kész csapást mérni az ISIS állásaira. Bagdadi közlések szerint Tikritet az amerikaiak közreműködésével sikerült visszavenni a szélsőségesektől, de ők személyesen nem vettek részt a harcokban. A közel-keleti ország felett amerikai drónok is cirkálnak, amelyek célja hivatalosan amerikai állampolgárok és amerikai érdekeltségek védelme.

Nem mintha Maliki túlságosan nyugodtan alhatna az orosz vadászgépek érkezése után, nyílt titok ugyanis, hogy a Fehér Ház a lemondásához kötötte az ISIS elleni amerikai légicsapások elindítását, és pénteken új miniszterelnök kijelölésére szólította fel Irak politikusait a közel-keleti ország első számú síita vallási elöljárója, Ali al-Szisztáni ajatollah is. Ennek Szisztáni szerint keddig kellene megtörténnie, amikor a közelmúltbeli választások nyomán kialakult új törvényhozás összeül. Szisztáni és az Obama-adminisztráció is azt állítja, hogy Maliki megosztó személyiség, csak szítja a feszültséget a síiták és a szunniták között, Irakot pedig csak egységkormány vezetheti ki a politikai válságból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.