Megérkezett Egyiptomból Tel-Avivba az izraeli katona

Megérkezett Tel-Avivba Ilan Grapel, akit Egyiptom 25 köztörvényes bűnözőért cserébe bocsátott szabadon. Az Egyesült Államokban joghallgatóként tanuló Ilan Grapel csütörtökön érkezett meg Izraelbe.

A 27 éves Ilan Grapelt 2011 júniusában, kémkedés gyanújával tartóztatták le Egyiptomban. Grapel nem sokkal a Hoszni Mubarak rendszere elleni tüntetések után érkezett Egyiptomba, a gyanú szerint azért, hogy szabotálja a forradalmat, zavart keltsen és vallási összetűzésekre uszítson. Az egyiptomi sajtó még azt is tudni vélte, hogy a Moszad izraeli titkosszolgálat ügynöke volt. A gyanút azonban sosem tudták igazán megerősíteni, így az még Egyiptomban is közröhej tárgyává vált. Izrael, és a fiatalember hozzátartozói szintén cáfolták ezt az információt.

Családja szerint Grapel, aki egyébként Atlantában tanul jogászként, egyszerűen csak érdeklődik az egyiptomi kultúra iránt, és a nyáron azért ment Kairóba, hogy csatlakozzon egy segélyszervezethez. Nem csinált titkot abból sem, hogy izraeli származású és van katonai tapasztalata, mivel saját útlevelével lépett be az országba és még Facebook-oldalán is megtalálhatóak voltak a katonakorában róla készült, egyenruhás képek.

A két ország 1979-ben kötött békeszerződés, hűvös, de nem ellenséges viszonyba kerülve egymással. Mubarak bukása óta azonban nő a feszültség a két fél között, nem kis részben azért, mert az új egyiptomi rendszer szorosabbra fűzné a szálakat az Izrael ellenségének számító Hamasz katonai szervezettel.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.